Noua Constituţie a Ungariei sperie comuniştii şi femeile

02 01. 2012

Viktor Orban şi-a dorit mult noua Constituţie care a stârnit critici încă de la început, în primul rând pentru că dădea Ungariei – ţară  membră a Uniunii Europene – accente naţionaliste, aşa cum au comentat atât presa ungară, cât şi cea din străinătate.

Conţinutul actului fundamental al ţării i-a atras premierului ungar un calificativ dur dat de opoziţia de stânga şi de ecologişti, potrivit cărora Orban este un „autocrat” care a remodelat Ungaria după propriul lui chip, într-un an şi jumătate, în ciuda numeroaselor critici şi nemulţumiri exprimate de UE privind compatibilitatea legii interne a Ungariei cu dreptul comunitar.

Între modificările esenţiale aduse de noua Constituţie, se numără denumirea ţării – aceasta se numeşte, simplu, Ungaria, şi nu Republica Ungaria, cum era înainte. Este înscrisă şi o referire la Dumnezeu, sub forma „Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri”.
O altă schimbare controversată a noii legi este şi cea legată de „stabilitatea financiară”, care prevede o taxă unică pe venit, de 16%, ceea ce, în opinia mai multor specialişti, ar putea îngreuna foarte mult adoptarea unor măsuri fiscale de urgenţă în cazul accentuării bruşte a deficitului public.

Noua Constituţie le-a dat fiori şi foştilor comunişti, actualii socialişti ungari, prin faptul că îi va putea face să plătească cu închisoarea, retroactiv, pe „responsabilii de crimele comuniste”. Emoţii au şi femeile, Constituţia decretând embrionul ca „fiinţă umană” chiar de la începutul sarcinii, ceea ce ar putea face dificil sau chiar imposibil avortul în Ungaria. Legea vizează şi instituţia căsătoriei, textul precizând că este considerată căsătoria numai cea care ale loc între un bărbat şi o femeie, excluzând-o pe cea între persoane de acelaşi sex. Altă modificare legislativă se referă la cele aproximativ 300 de minorităţi religioase din Ungaria, dintre care numai 114 vor mai beneficia de subvenţii publice.

Această Constituţie votată de Parlamentul de la Budapesta, unde FIDESZ, partidul conservator al lui Orban deţine majoritatea de două treimi, şi care nu va putea fi schimbată decât dacă la putere ar veni opozanţii acesteia, formând o majoritate ca aceea a actualului premier. Această perspectivă este, deocamdată, îndepărtată.