Noua criză din Irak este cauzată de acţiunile SUA şi de conflictul din Siria
Criza din Irak, în timpul căreia combatanţi islamişti au cucerit, în această săptămână, mai multe oraşe, are legătură directă cu acţiunile diplomaţilor americani în regiune, după doborârea lui Saddam Hussein, fiind şi consecinţa crizei siriene, sunt de părere experţi străini.
Astfel, combatanţi ai grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), care acţionează în prezent în Irak, au sosit în această ţară din Siria, unde au luptat de partea rebelilor. Mass-media anunţă că, după ce au cucerit patru mari oraşe – Fallujah, Mosul, Tikrit şi Samarra – aceştia intenţionează să atace Bagdadul.
Nadhim Zahawi, consilier politic britanic originar din Bagdad, este convins că primul şi cel mai important pas spre criza din ţară l-a constituit dizolvarea armatei irakiene, iniţiată în 2003 de şeful Administraţiei americane în Irak. ‘Toate acestea pleacă de la politica americană în Irak, când această ţară era administrată de Paul Bremer. El a luat decizia, susţinută de guvernul SUA, de a dizolva armata irakiană. Aceasta înseamnă că Bremer a trimis acasă 700.000 de oameni înarmaţi, care nu aveau nici loc de muncă, nici perspective de a-şi găsi vreunul’, a explicat Zahawi pentru The Telegraph.
Colin Freeman şi Kat Hayes sunt de părere că actuala criză irakiană îşi are rădăcinile încă în vremurile când musulmani suniţi au organizat o amplă mişcare de protest, drept răspuns la intervenţia trupelor americane în această ţară, în 2003.
Michael Knights, expert pentru Orientul Mijlociu, care a lucrat în toate provinciile irakiene, notează, în articolul său din Foreign Policy, că atacul asupra oraşului Mosul a fost pregătit minuţios la o bază de pe teritoriul Siriei. Potrivit lui Knights, combatanţii care au atacat Mosul au fost de 15 ori mai puţini numeroşi decât efectivele trupelor guvernamentale, care în final au părăsit posturile lor din oraş. Knights subliniază că autorităţile SUA, interesate în a-l înlătura de la putere pe Bashar al-Assad, ‘au oscilat la limita foul-ului (acţiuni ilegale)’ în ceea ce priveşte grupările radicale din Siria.
‘Însă, dacă SUA are nevoie din punct de vedere strategic de combatanţii islamişti din Siria, în Irak problema se pune foarte simplu: IGIL câştigă războiul şi trebuie opriţi’, conchide expertul.
Totodată, potrivit informaţiilor The Guardian, Stuart Jones, pretendent la funcţia de ambasador al SUA în Irak, este optimist în ceea ce priveşte situaţia securitară din ţara în care va trebui, probabil, să lucreze. Ameninţarea crescând a IGIL va uni fracţiunile politice din Bagdad, este de părere Jones.