Nouă din zece români de la oraş au un card bancar şi efectuează plăţi de două ori pe săptămână – studiu Mastercard

Nouă din zece adulţi care locuiesc în zonele urbane din România deţin un card bancar şi efectuează plăţi cu acest tip de instrument, în medie, de două ori pe săptămână, arată un studiu MasterCard privind particularităţile comportamentului la plată al românilor, dat publicităţii vineri.
Economica.net - vin, 24 iul. 2015, 10:32
Nouă din zece români de la oraş au un card bancar şi efectuează plăţi de două ori pe săptămână - studiu Mastercard

Principalul motiv pentru care 75% dintre românii care aleg să utilizeze cardul pentru plata cumpărăturilor în magazine este faptul că, în acest fel, nu trebuie să mai poarte numerar, în timp ce pentru aproape jumătate (49%) este important timpul economisit la cumpărături, atunci când plătesc cu cardul, scrie Agerpres.

Rezultatele studiului confirmă tendinţa de maturizare a pieţei plăţilor electronice, şi relevă faptul că 97% dintre cei care efectuează plăţi cu cardul zilnic sau o dată la două-trei zile, fac acest lucru pentru cumpărăturile curente. Tehnologia contactless începe să intre tot mai mult în rutina consumatorilor, 15% dintre respondenţi afirmând că plătesc în acest fel.

De asemenea, cercetarea arată că gradul de educaţie financiară în România nu este motivul principal atunci când cumpărătorii aleg să plătească în numerar, în detrimentul cardului. În general, românii nu plătesc cu cardul când comercianţii nu le oferă această posibilitate, 50% dintre respondenţi afirmând că acesta este principalul motiv atunci când nu folosesc cardul la cumpărături.

Pe de altă parte, numai 1% dintre respondenţii de toate vârstele au motivat că nu ştiu să plătească prin intermediul cardului, în timp ce 65% dintre cei întrebaţi aleg plata cu cardul datorită uşurinţei în utilizare.

‘Plata cu cardul este un gest obişnuit în ţările europene, precum a arunca gunoiul la coş sau a recicla pentru a proteja mediul şi ne bucurăm să vedem că şi în România ea începe să fie normalitatea şi nu excepţia. Vom continua proiectele de educaţie financiară şi parteneriatele strategice cu stakeholderi precum Guvernul României şi ANPCPPSR-InfoCons, pentru a stimula şi a face mai uşoară folosirea cardului, contribuind astfel la albirea economiei şi la un mediu de business mai sănătos’, a precizat Cosmin Vladimirescu, manager general pentru România al MasterCard.

Studiul a mai arătat că 60% din totalul respondenţilor incluşi în studiu preferă să utilizeze cardul pentru plata facturilor. Dintre aceştia, doar 12% se deplasează la chioşcurile dedicate plăţilor facturilor, în timp ce majoritatea aleg să realizeze plata facturilor online, prin completarea datelor cardului într-un formular.

Principalele avantaje ale plăţii online cu cardul constau, pentru 52% dintre respondenţi, în timpul economisit, precum şi comoditatea utilizării cardului la plată. Totodată, 51% dintre utilizatorii de carduri apreciază că, plătind online cu cardul, pot face cumpărături de oriunde şi oricând doresc.

Bărbaţii sunt mai deschişi plăţilor online cu cardul, 58% dintre aceştia obişnuind să efectueze plăţile astfel, spre deosebire de 48%, în cazul femeilor. Acest lucru este parţial determinat şi de faptul că acestea preferă, într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbaţii, să vadă produsele înainte de a le plăti.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...