Noua „electrificare” a Europei: „Mobilitatea electrică va deveni o temă-cheie, ceea ce acum pare SF va fi un lucru obişnuit”

04 06. 2018
starace_enel_doi_29645000

“Ceea ce trebuie să facem acum în industria noastră este să construim puntea între trecut și viitor. Acum construim drumul către țintele din 2030, trecând prin 2020, având ținta asumată de Europa ca în 2050 sectorul energetic să fie în totalitate decarbonizat. Pentru aceasta sectorul energetic trebuie sa înceapă să aducă valoare și în afara granițelor sale tradiționale. Decarbonizarea electricității aduce un trend de scădere a prețului energiei și o stabilizare a acestuia. Aceasta înseamnă cu putem începe să folosim electricitatea pentru activități care nu foloseau electricitate înainte, ci combustibili fosili,  decarbonizăm astfel și economia”, a declarat Francesco Starace, CEO al grupului Enel şi preşedinte al Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria electrică de pe tot continentul.

“Cadrul de reglementare trebuie să sprijine aceste schimbări. În domeniul producției trebuie să arătăm mai multă ambiție în domeniul energiei regenerabile, care acum sunt competitive în materie de preț și timp de construcție, dar trebuie să avem grijă de investițiile pe termen lung. Trebuie să o facem gradual, ca tranziția să fie făcută în mod just, să nu fie sectoare lăsate în urmă și să avem lumina aprinsă.

“Mobilitatea electrică va deveni o temă-cheie în următorii ani. Clean Mobility Package are în vedere o lume în care transportul va fi complet electrificat. Acesta poate fi și o parte a rețelelor digitalizate din Europa. Vehiculele electrice nu vor fi doar vehicule, ci şi modalităţi de stocare a energiei. Nu este vorba doar despre maşinile private, ci şi despre transportul public, camioane. Va fi din ce în ce mai vizibil. Ceea ce acum pare SF, va deveni ceva obișnuit. Reglementările trebuie să dea semnale în vederea reducerii emisiilor de CO2, să favorizeze mobilitatea sustenabilă.

Vrem ca energia să fie un bun pe care toată lumea să-l aibă şi să poată decide cum vrea să-l folosească. Pentru aceasta trebuie să îi întrebăm pe consumatori – de aici am pornit caând am adoptat filosofia Open Power. Tehnologiile eficiente sunt cele uşor de aplicat şi de înţeles de către consumatori. Trebuie să lucrăm pentru societatea în care trăim pentru a putea apoi prospera împreună”, a spus Starace.

“Pentru Europa, reducerea dependenței de combustibili fosili înseamnă o mai mare siguranță în aprovizionare și creșterea calității vieții. Însă nu peste noapte, se va întâmpla în timp”, a mai spus preşedintele Eurelectric.

Noua electrificare a Europei

Asociaţia industriei electrice a prezentat şi un studiu, denumit “Decarbonization Pathways”,în care prezintă mai multe scenarii de “electrificare” a economiei europene.

“Astăzi, în Europa electricitatea înseamnă 22% din consumul total de energie, deci este mult potențial de a crește. E nevoie de schimbări ale politicilor publice, reguli care să stabilească un mediu corect pentru electricitate și evoluții tehnologice. Studiul pe care l-am făcut ca urmare a angajamentelor Eurelectric – decarbonizarea producției de energie, a asigura o tranziție energetică ordonată și o societate decarbonizată până în 2050, ne arată că este posibil să facem decarbonizarea în Europa, prin electrificare”, a spus Starace.

Gradul de folosire a electricităţii, în Europa, era, în anul 2015, de doar 1% în transporturi, de 38% în clădiri, şi de 29% în industrie. Eurelectric a realizat trei scenarii, care combină mai mulţi factori, printre care dezvoltarea tehnologică, comportamentul consumatorilor şi adaptarea legislaţiei, pentru a arăta evoluţia prognozată a acestei electrificări.

În primul scenario, cel mai pesimist, rata directă de electrificare la nivelul economiei europene va fi, în 2050, de 38%, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor de carbon cu 80% faţă de anul 2015. În acest caz, rata de electrificare ar fi de 29% în transporturi, 45% în clădirile rezidenţiale şi comerciale şi de 38% în industrie.

În al doilea scenariu, rata directă de electrificare la nivelul economiei europene va fi, în 2050, de 48%, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor de carbon cu 90% faţă de anul 2015. În acest caz, rata de electrificare ar fi de 43% în transporturi, 54% în clădirile rezidenţiale şi comerciale şi de 44% în industrie.

În al treilea scenariu, cel mai optimist, rata directă de electrificare la nivelul economiei europene va fi, în 2050, de 60%, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor de carbon cu 95% faţă de anul de referinţă 2015. În acest caz, rata de electrificare ar fi de 63% în transporturi, 63% în clădirile rezidenţiale şi comerciale şi de 50% în industrie.

Nu ar trebui să fie mai scump

Iar preşedintele Eurelectric spune că această utilizare la scară largă a energiei electrice nu va scumpi viaţa europenilor ci, dimpotrivă, costurile şi preţurile ar trebui în final să scadă.

“Energia regenerabilă are costuri marginale apropiate de zero. După ce ai construit unitatea de producţie, nu ai costuri cu combutibili, ci folosești ceea ce ai primit de la Dumnezeu. AI doar costurile de mentenanță.

În privința celorlalte costuri, ele sunt previzibile – finanțarea și construcția, știi de la început cât te costă.  Nu trebuie să te îngrijorezi de evoluția prețurilor petrolului, de cursul de schimb. Deci aceste costuri sunt mai mici decât costurile variabile ale centralelor clasice deja amortizate. Trendul este extrem de clar.

Experiența noastră ne arată că în distribuția de electricitate costurile scad în special prin digitalizare. O rețea de distribuție transformată digital costă mai puțin, este mai rezistentă și oferă o calitate mai bună a serviciului decât cea nedigitalizată. Transformarea rețelei prin digitalizare permite aceleiași infrastructuri să facă mult mai mult. Nevoia de extindere a infrastructurii nu este atât de mare precum se crede. Experiența ne arată că în zonele complet digitalizate – de exemplu în Italia am digitalizat complet acum 15 ani – aceeași infrastructură a livrat mai mult, la o calitate mai bună și la costuri mai mici”, a conchis Starace.