Noua filosofie a Guvernului referitoare la alocaţiile copiilor: „Ne axăm pe creşteri pentru cei săraci şi pe deduceri,pentru cei care contribuie”
Ministrul Muncii a menţionat, totodată, că părinţii trebuie să încurajeze copiii să meargă la şcoală, nu să devină o afacere pentru aceştia prin încasarea de ajutoare sociale.
„Dacă vă uitaţi pe Ordonanţa de urgenţă pe care am dat-o luna trecută, combinăm foarte mult tot ceea ce înseamnă partea de social cu partea de educaţie. De exemplu, dacă un copil are 20 de absenţe la şcoală, pierzi 50% din ajutorul social. Haideţi să terminăm odată cu retragereea copiilor din clasa a IV-a de la şcoală, care rămân asistaţi toată viaţa lor. Dacă nu ai minimum opt clase nu poţi fi nici măcar ucenic. Să încurajăm părinţii să-şi trimită copiii la şcoală, inclusiv prin astfel de măsuri. Din păcate, copilul devine o afacere pentru unele persoane. E bine că familiile fac mulţi copii, creşte natalitatea, dar trebuie să ai grijă de aceşti copii, să fie îngrijiţi, să-i trimiţi la şcoală, să fie educaţi, să aibă o meserie, nu să devină asistaţi pe spinarea statului toată viaţa. Să ştiţi că sunt şomeri la a treia generaţie în România. Nu vrem să punem pe masă o sumă până nu avem şi anumite condiţionalităţi”, a explicat Vasilescu.
Începând din 5 iunie 2015, a intrat în vigoare legea prin care alocaţia de stat pentru copii s-a dublat, de la 42 de lei la 84 de lei. Actul normativ a fost promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis de Ziua Copilului, după ce, în luna mai, a fost aprobat de Parlament.