Noua generație Hyundai Kona, dezvoltată de la electric către termic și nu invers ca până acum

Hyundai Motor a prezentat noua generație Kona pentru piața europeană. Prima variantă care va ajunge pe piață va fi cea electrică, dar vor exista și versiuni hibride sau doar cu motor termic.
Robert Stan - mar, 07 mart. 2023, 14:33
Noua generație Hyundai Kona, dezvoltată de la electric către termic și nu invers ca până acum

Cea de-a două generație a Hyundai Kona pentru piața europeană a fost prezentată astăzi și oferă una dintre cele mai variate game de sisteme de propulsie din segmentul B-SUV. Clienții pot alege între variantele EV (două opțiuni pentru baterie – 48,4 kWh și 65,4 kWh), HEV și ICE, alături de versiuni sportive N Line pentru fiecare dintre acestea.

Conform oficialilor Hyundai procesul de dezvoltare a noului Kona „a început cu designul variantei EV, o abordare neconvențională care reflectă strategia accelerată de electrificare a producătorului – lansarea a 11 noi modele EV până în anul 2030”.

„Alături de modelele Ioniq, Kona Electric va avea un rol important în consolidarea poziției Hyundai de lider în ceea ce privește mobilitatea electrică. Având la bază succesul înregistrat de prima generație, noul autovehicul a fost proiectat și dezvoltat pentru a fi mereu câștigător, datorită caracteristicilor remarcabile”, a declarat Jaehoon Chang, președinte și CEO al Hyundai Motor Company.

Noul Hyundai Kona pune la dispoziția clienților tehnologii și echipamente de siguranță care asigură o experiență la bord sigură, conectată și confortabilă. Printre noile sisteme disponibile se numără cele două ecrane panoramice de 12,3 inchi, Digital Key 2 Touch, actualizări Over-the-Air (OTA) și Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Versiunea 100% electrică (EV) oferă o autonomie de 490 km (conform WLTP; varianta cu baterie de 65,4 kWh). De asemenea, dispune de portbagaj frontal, clapete de aer active, funcția Vehicle-to-Load (V2L), Head-up Display (HUD)[2], i-PEDAL, sistem inteligent de frânare regenerativă, tehnologia electronic-Active Sound Design (e-ASD) și pachet Eco.

Conform datelor tehnice, noul Kona are un interior mai spațios decât generația anterioară. În comparație cu modelul precedent, nouă versiune EV este mai lungă cu 175 mm (lungime: 4.355 mm), mai lată cu 25 mm (lățime: 1.825 mm) și are un ampatament mai mare cu 60 mm (ampatament: 2.660 mm).

Dezvoltarea noului Hyundai Kona a început cu varianta electrică, proces care a generat un exterior futurist, specific mașinilor electrice. Această abordare neconvențională a permis implementarea viziunii Hyundai în ceea ce privește designul bazat pe tehnologie pentru toate variantele, inclusiv ICE, HEV și N Line.

Grație designului avangardist vehiculul are un coeficient aerodinamic de numai 0,27, iar personalitatea sa este accentuată de bandourile adânc sculptate ale pasajelor roților, dar și de suprafețele parametrice. În laterale, liniile cromate ale caroseriei conectează în unghiuri precise bandoul cromat cu spoilerul, conturând întregul autovehicul.

Varianta N Line se remarcă prin oglinzi negre, bară de protecție care accentuează sportivitatea, tobă de eșapament cu dublă evacuare, praguri de culoare argintie, plafon negru (opțional) și jante din aliaj de 19 inchi specifice (opționale).[1]

Structura interioară, mai spațioasă și centrată pe nevoile conducătorului auto este evidențiată de consola mobilă și de cele două ecrane panoramice de 12,3 inchi. În plus, consola centrală – care utilizează tehnologia shift-by-wire – asigură mai mult spațiu pentru obiectele personale.

La maximizarea confortului contribuie și sistemul integrat de memorie pentru setările poziției scaunului, actualizările OTA (inclusiv noi funcții pentru sistemul de iluminare ambientală), volumul de încărcare de până la 466 de litri (VDA) cu bancheta din spate complet rabatată, dar și hayonul acționat electric.

Prin intermediul HUD (Head-Up Display) de 12 inchi sunt proiectate informații relevante în câmpul vizual al conducătorului auto. Datorită tehnologiei e-ASD, calitatea sunetului din habitaclu se modifică în funcție de stilul de condus.

Noua funcție i-Pedal permite accelerarea, decelerarea și chiar oprirea autovehiculului utilizând doar pedala de accelerație, iar sistemul inteligent de frânare regenerativă reglează automat forță de frânare în funcție de condițiile de trafic.

Sistemul audio Bose (opt difuzoare și un subwoofer) a fost actualizat pentru a oferi o experiență acustică îmbunătățită. În plus, conducătorul auto și pasagerii au acces la două porturi USB de tip C față/spate, dar și la o priză frontală de 12 V.

Creșterea tehnologică se observă și în domeniul sistemelor de asistență pentru șofer. Driver Status Monitor (DSM) utilizează camera din interiorul autovehiculului pentru a monitoriza expresiile faciale ale conducătorului auto. Sistemul alertează sau intervine, dacă este cazul, atunci când este detectată o stare de somnolență sau lipsa de atenție. Remote Smart Parking Assist (RSPA) permite parcarea/ieșirea din locul de parcare utilizând doar cheia de acces.

De asemenea, Hyundai Kona Electric oferă funcții suplimentare de siguranță, precum Forward Collision Avoidance 2.0 (FCA 2.0), care include funcții de prevenire a coliziunilor la traversarea intersecțiilor, respectiv în momentul schimbării benzii față/lateral, Highway Driving Assist 2 (HDA 2), care permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, dar și o mulțime de alte echipamente.

Pentru deplasare, Hyundai Kona Electric utilizează un motor electric care dezvoltă o putere de 160 kW (215 CP) și un cuplu de 255 Nm pentru varianta cu baterie de 65,4 kWh, sau 115 kW (153 CP) și 255 Nm pentru varianta cu baterie de 48,4 kWh.

Grație unei infrastructuri de încărcare de 400 V, încărcarea bateriei de la 10% la 80% poate fi făcută în doar 41 de minute, Autonomia maximă a vehiculului este de 490 km.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...