Proiectul de lege prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari şi ar urma să intre în vigoare în 2017.
Potrivit unui document obţinut de România TV, un profesor cu studii superioare şi cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.
Cel mai mic salariu va fi cuprins între 1.250 de lei şi 1.400 de lei.
La aceste salarii se pot adăuga şi sporuri. Lefurile bugetarilor vor creşte etapizat, în următorii 4-5 ani de la intrarea în vigoare a legii.
Guvernul trebuie să finalizeze proiectul de lege până la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să intre în vigoare.
Sindicatele spun că daca s-ar merge pe această variantă, „salariile sunt bune”, însă sunt neîncrezători că majorările salariale vor fi atât de mari, de vreme ce „Ministerul de Finanţe a vorbit de creşteri salariale care în 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%”.
„Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica” a declarant, la România TV, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada” a mai spus Nistor.
Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.