Nouă ieftinire a carburanților, și azi. Cât costă acum benzina și motorina
Stația Petrom – liderul pieței de distribuție a carburanților auto din România – de pe strada Brașov din București, monitorizată de noi, afișează azi, 12 septembrie, un preț al benzinei standard de 6,89 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 6,98 lei pe litru.
Așadar, față de de ziua precedentă, Petrom a scăzut și prețul benzinei și pe cel al motoriinei cu cinci bani pe litru. Acest lucru facre ca, la majoritatea stațiilor companiei, și prețul motorinei să coboare sub pragul de 7 lei pe litru.
Este a șasea ieftinire consecutivă a carburanților operată în luna septembrie, deci am avit, în medie, o modificare de preț la fiecare două zile. Precedenta a avut loc acum două zile, când Petrom a scăzut și prețul benzinei și pe cel al motorinei cu șase bani pe litru. Cu o zi înainte, compania petrolieră a scăzut prețul benzinei cu patru bani pe litru, și a menținut prețul motorinei, asta după ce, cu trei zile în urmă, la 6 septembrie,Petrom a scăzut prețul benzinei și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru. Cu o zi înainte, Petrom a scăzut prețul benzinei cu opt bani pe litru – o ieftinire mai consistentă decât cele pe care le operează în mod obișnuit compania – și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru. Mai devreme, Petrom scăzuse prețul benzinei cu 4 bani pe litru și l-a menținut pe cel al motorinei. Asta după ce, în august, au fost operate zece mișcări de preț la pompă.
Ieftinirile din ultima vreme au legătură cu scăderea cotațiilor petrolului la nivel global. Prețurile petrolului și-au extins scăderea marți după-amiază, împingând prețul de referință al sortimentului Brent sub 70 de dolari pentru prima dată din decembrie 2021 încoace, pe fondul speculațiilor că slaba creștere economică va declanșa o nouă scădere a cererii. Prețurile, care erau oricum în scădere, au început să coboare după ce un raport de marți a arătat că importurile chineze au crescut luna trecută într-un ritm mai lent decât anticipau economiștii, în timp ce OPEC și-a redus prognoza de creștere a cererii pentru 2024 pentru a doua lună consecutiv. Ulterior, prețurile au crescut ca urmare a temerilor legate de uraganul din Golful Mexic.
La momentul redactării acestei știri, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era de 71 de dolari pe baril, iar prețul benchmark-ului american WTI de 67,7 dolari pe baril.
Cererea de carburanți a crescut în România cu 5% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, poitrivit estimărilor Petrom.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.