Acesta a precizat ca nu există un model după care sa fie transpusa legea, dar se încearcă o aliniere cu legislația in materie de asigurări auto obligatorii din Cehia si Austria.
„Nu trebuie sa impunem clauze excesive, abuzive, sa impunem un anume preț, dar trebuie sa realizam niște principii corecte, trebuie sa evaluam corect riscurile, sa știm exact la ceea ce suntem expuși”, a precizat Negritoiu.
El a spus că ponderea RCA în 2015 ajuns la 47 la suta in totalul pieţei asigurărilor generale. Șeful ASF a atras atenția că din punct de vedere al primelor, directiva Solvency II este neutra si nu impune în nici un fel ajustări de preț. Arătând ca rata combinata a daunei pe RCA a ajuns la 118% si cu puțin efort ea poate cobori până la nivelul de 100%, Negritoiu precizează că implementarea Solvency II nu ar trebui sa se traducă intr-o creștere a prețurilor, a tarifelor la produsele de asigurări. „
Dialogurile pe care le purtam pentru o creștere a primelor de RCA nu se doresc decât o întărire a disciplinei in piața. Ar trebui sa existe niște prețuri de referința. Probabil ca nu noi ar trebui sa facem acest lucru, ar trebui făcut de un organism independent, pentru ca ASF nu trebuie, prin lege, să controleze sau să supravegheze prețurile la produsele de asigurări, dar ne-am asumat momentan un rol activ pentru ca deocamdată nu are cine să o facă”, a declarat Mișu Negritoiu la conferința Uniunii Naționale a Societăților de Asigurărilor (UNSAR) pe tema noului regim de supraveghere Solvency II.
Citeşte şi S-a schimbat legea RCA: constatarea daunelor se face in maximum cinci zile