Noua lege a pensiilor din PNRR: majorarea punctajelor anuale pentru oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare

Noua lege a pensiilor la care lucrează executivul vizează majorarea punctajelor anuale pentru oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare, se arată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), consultat de Economica.net. În noua lege a pensiilor, valoarea pensiei minime va fi raportată la salariul minim brut pe economie pentru oamenii care au stagiul minim de cotizare. Stagiul complet de cotizare nu va mai fi folosit în noua formulă de calcul a pensiei, reiese din PNRR asumat de executiv. Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare în 2023.
Cristina Şomănescu - joi, 03 iun. 2021, 15:27
Noua lege a pensiilor din PNRR: majorarea punctajelor anuale pentru oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare

Actualizare 27 septembrie

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României a fost aprobat de Comisia Europeană.
Ţara noastră va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Ştirea iniţială din 3 iunie

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), făcut de guvern şi depus la Bruxelles, prevede, între altele, o nouă lege a sistemului public de pensii. Economica.net a studiat PNRR şi vă spune ce planuri are guvernul pentru pensionari şi pentru asiguraţii la sistemul public de pensii.

Prin noua lege a pensiilor guvernul vrea să corecteze dezechilibrele masive pe care le aduce Legea 127 din 2019. Elementele pozitive ale Legii 127 vor fi însă păstrate în noua legislaţie a pensiilor publice, subliniază executivul.

Reforma sistemului public de pensii, asumată de guvern prin PNRR, vizează:

O formulă nouă de calcul a pensiei bazată pe numărul total de puncte realizat de titular, având în vedere principiul contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să țină cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite, fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia.

Majorarea punctajelor anuale pentru vârstnicii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare.

Oamenii care îndeplinesc condițiile de pensionare vor putea alege dacă vor să muncească după vârsta de 65 de ani.
Guvernul propune aplicarea unei majorări a punctajelor anuale acordate oamenilor care optează să rămână în activitate după vârsta standard de pensionare până la vârsta de 70 de ani, se arată în PNRR, studiat de Economica.net.

Oamenii care nu îndeplinesc condițiile de pensionare (stagiu minim de cotizare de 15 ani) vor putea să-și cumpere diferența de stagiu necesară obținerii pensiei, spune guvernul în PNRR.

Stagiul complet de cotizare nu va mai fi folosit în noua formulă de calcul a pensiei, spune executivul în PNRR, studiat de Economica.net.

Stagiul complet de cotizare va conta doar în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei

Modificarea categoriei de pensie anticipată.

Digitalizarea funcționării sistemului de pensii private și diversificarea investițiilor din pilonul II de pensii.

Indexarea pensiilor

În prezent, guvernul vrea ca mecanismul de indexare a pensiilor să fie format din 100% inflația anuală și 50% din creșterea anuală a salariului mediu brut pe economie. Vor fi prevăzute mecanisme împotriva indexării ad-hoc a punctului de pensie, în funcție de cele mai bune practici la nivel internațional în această privință, explică executivul în PNRR, studiat de Economica.net.

Valorificarea veniturilor brute realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-au calculat contribuții de asigurări sociale. În acest sens, a început deja în februarie un amplu proces de evaluare a dosarelor de pensie, despre care Economica.net a scris la acest link. 

  • În practica judiciară, potrivit Deciziei nr. 19/2012 a ÎCCJ, s-a stabilit, în interpretarea și aplicarea prevederilor art.2 lit.2 și art.164 alin.2 și 3 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și asigurări sociale, și pct. V din anexa la OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale, că sporurile și alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislației anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverințele eliberate de angajator și pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale. În acest context, parte din sporurile și veniturile salariale care nu au fost menționate în Anexa nr.15 din Normele de aplicare aprobate prin HG nr.257/2011 la Legea nr.263/2010 nu se valorifică la calculul pensiilor, deși în adeverințele eliberate de angajatori se precizează faptul că a fost reținut CAS, contribuind astfel la creșterea inechităților dintre pensionari. Printre acestea se numără veniturile din premirii, prime de vacanţă, ore suplimentare, etc.
    Nemulțumirile pensionarilor privind nevalorificarea acestor sporuri au pus presiune pe bugetul asigurărilor sociale de stat, concretizate în numeroasele sentințe emise la nivelul CNPP, care au corectat în cea mai mare parte aceste inechități. Numărul litigiilor din ultimii 5 ani a fost de 25.000 de dosare, iar cheltuielile judiciare și extrajudiciare derivate din acțiuni în reprezentarea intereselor statului s-au ridicat la 42,15 milioane lei, spune guvernul în PNRR.

Noua lege a pensiilor

Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru ultimul trimestru din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023, şi-a asumat guvernul în PNRR.

Pensia minimă

Valoarea pensiei minime va fi raportată la salariul minim brut pe economie pentru oamenii care au stagiul minim de cotizare la asigurările sociale. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau ale familiei acesteia, se mai arată în PNRR.

Majorarea punctajelor anuale pentru vârstnicii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare.

Măsura detaliată de Economica.net mai sus va fi inclusă şi în noua lege privind sistemul public de pensii.

Pensiile speciale

Pensiile de serviciu vor fi reformate astfel încât să fie corectate inechitățile generate din perspectiva contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale, şi-a asumat guvernul în PNRR. O lege în acest sens va fi aprobată în Parlament în ultimul trimestru din 2022, promite executivul în PNRR.

Pensia anticipată

În noua lege a pensiilor, guvernul vrea să modifice categoria de pensie anticipată, iar oamenii care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare vor putea cere pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.

Indicele de corecţie dispare

Guvernul are de gând să renunţe la indicele de corecţie care a contribuit la adâncirea inechităților din sistem, iar perioadele asimilate, precum stagiu militar, studii universitare, concedii pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limita de vârsta și invaliditate, se arată în PNRR, consultat de Economica.net.

Pilonul II

Contribuțiile la Pilonul II vor crește, în acord cu prevederile strategiei fiscal-bugetare, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, susţine executivul în PNRR.

  • Va fi modificat și completat și cadrul normativ necesar procesului de digitalizare în cazul componentei de pensii facultative.
    De asemenea, nu vor mai fi introduse modificări ad-hoc precum cele din OUG 114/2018, promite executivul în PNRR.

Durata stagiului de cotizare va fi preluată și în noua propunere de lege a pensiilor.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar durata stagiului complet de cotizare – de 35 de ani.
Pentru unele categorii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, care vor fi analizate de executiv dacă e oportun să fie preluate în noua lege a pensiilor.

Evaluarea dosarelor de pensie în scopul recalculării pensiilor

Procesul de evaluare a dosarelor de pensie aflate în plată a început în februarie 2021 și urmează să se deruleze pe o perioadă de cel mult 18 luni.
Economica.net a scris pe larg despre acest subiect aici.

1.000 de oameni angajaţi la Casele de Pensii, pe perioadă determinată, doar ca să evalueze dosarele de pensie.

  • Casa Națională de Pensii Publice a estimat că are nevoie de 1.000 de noi angajați pentru evaluarea pensiilor. Aceşti oameni urmează să fie angajaţi pe o perioadă determinată de maximum 18 luni şi vor fi implicaţi doar în procesul de evaluare/recalculare a pensiilor.
  • Personalul aferent activității de recalculare/evaluare a pensiilor va fi salarizat potrivit prevederilor Legii – Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare – Anexa VIII – Salarii pentru personalul din unitățile teritoriale.
  • În acest sens, MMPS va propune adoptarea unui act normativ privind recrutarea personalului necesar și stimularea personalului CNPP necesar în realizarea procesului de evaluare (culegere/verificare) a dosarelor de pensii.

De ce avem nevoie de 1.000 de oameni angajaţi la Casele de Pensii pentru evaluarea şi ulterior recalcularea pensiilor

  • În prezent, un angajat al unei Case Teritoriale de Pensii deservește aproximativ un număr de 1.800 pensionari, ceea ce depășește limita de lucru și generează întârzieri în soluționarea dosarelor de pensii și nemulțumiri în rândul beneficiarilor sistemului public de pensii.
    Raportat la volumul de muncă pe care îl presupune acțiunea nouă/suplimentară de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public de pensii, aceasta nu se poate realiza doar cu personalul existent care este deja supraîncărcat și migrează spre alte instituții publice cu un volum de muncă mai mic și mai puțin stres, dar și cu salarii mai atractive.
    Casele Teritoriale de Pensii au fost puternic afectate de restructurările de posturi majore din ultimii ani, iar volumul de muncă a crescut/s-a dublat prin apariția de noi modificări legislative/cereri de recalculare a dosarelor de pensii/eliberare adeverințe stagii de cotizare, explică guvernul în PNNR.

Talon de pensie electronic, SPV la CNPP, aplicaţie de estimare a pensiei pe care o vor avea asiguraţii, parte din digitalizarea CNPP, asumată de guvern.

Pe de o parte, guvernul are în plan valorificarea și organizarea digitală unitară a tuturor surselor relevante de date în interiorul CNPP (documente, baze de date și aplicații).
Pe de altă parte, executivul vrea să avem servicii electronice personalizate pentru pensionari şi asiguraţii la pensie.
Acestea vor putea fi folosite în siguranţă, pe baza de identitate digitală și acces de la distanță.

Talonul de pensie digital

Taloanele electronice de pensie, în prima faza – ca alternativă digitală la cele tipărite. Taloanele se vor putea accesa prin CNPP SPV sau prin aplicație mobilă / CNPP wallet.
2 milioane de euro costă implementarea acestui proiect, bani europeni, obţinuţi prin PNRR.

Spațiu Privat Virtual CNPP pentru fiecare cetățean. Implementarea acestui proiect ne costă 5 milioane de euro, bani europeni.

În aceşti bani intră achiziția de licențe (platformă portal, chatbot, RPA, management identități), servicii personalizate și integrare cu aplicațiile din back-end CNPP. Cetățeanul va beneficia de un canal de interacțiune bidirecțional, complet digital (nivel de sofisticare minimum 4), respectiv va avea acces automatizat către un set vast de date şi rapoarte personale oficiale. Aceste servicii vor fi accesate cu semnătura calificată.

CNPP va contracta servicii de formare profesională pentru minimum 1.100 angajați ai Caselor Teritoriale de Pensii pentru a-i învăţa să lucreze cu noile tehnologii şi pentru a pune în aplicare dezideratele guvernului în domeniul digitalizării Casei de Pensii.

Fundamentarea tuturor acestor acte normative referitoare la sistemul de pensii, precum și impactul bugetar al acestora vor fi analizate şi avizate de Ministerul de Finanțe. La fundamentarea noului cadru legislativ se va utiliza inclusiv expertiză externă, prin contractarea unor servicii de consultanță din partea unei instituții financiare internaționale.

Nota de plată: 100 de milioane de euro, bani europeni.

Digitalizarea CNPP, consultantul extern care contribuie la crearea noii legislaţii în domeniul pensiilor publice, precum şi angajarea oamenilor care vor evalua dosarele de pensie costă 100 de milioane de euro, prevede PNRR.

Citeşte şi:

Cîţu: Noua lege a sistemului public de pensii va fi aprobată în Guvern şi Parlament în 2022. Va intra în vigoare în 2023

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...