În cazul productiei onshore de gaze si titei, revedentele raman la fel ca acum. In cazul productiei offshore (cea din Marea Neagra), redeventa va fi formata dintr-o cota fixa si una variabila, in functie de volumul de volumul de titei si gaze extras. Pana acum, redeventele nu erau diferentiate in functie de tipul de exploatare (onshore sau offshore), scrie Hotnews.ro.
In cazul zacamintelor offshore de titei, se stabileste o cota fixa de 8% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 4,5% si 5,5% in functie de volumul extras. In cazul zacamintelor offshore de gaze naturale, se stabileste o cota fixa de 10% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 2% si 3%, in functie de volumul extras.
In cazul in care acelasi zacamant offshore este exploatat in doua sau mai multe zone din cadrul aceluiasi perimetru petrolier, in scopul determinarii cotei procentuale aplicabile in vederea stabilirii redeventei petroliere din segmentul upstream offshore se va lua in considerare productia bruta extrasa din cadrul intregului zacamant offshore, indiferent daca a fost sau nu comercializata total sau partial.
Productia bruta include si toate cantitatile necesare desfasurarii activitatilor asimilate celor de exploatare.
Calculul contravalorii redeventei petroliere offshore se face pe baza pretului de referinta stabilit de catre autoritatea competenta. Citeşte mai mult pe Hotnews.ro