O nouă lovitură pentru centralele pe cărbune din Oltenia. Preţul certificatelor de CO2 s-a dublat, CEO trebuie să plătească 900 mil.lei
Preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat, pe piaţa secundară, de la începutul anului până acum. Astfel, potrivit datelor de pe platforma EEX (European Energy Exchange), pe piaţa secundară un certificat de emisii se tranzacţionează acum cu 16 euro, faţă de 8 euro la începutul anului.
Situaţia pune presiune pe Complexul Energetic Oltenia, unul dintre primii doi producători de energie electrică din România, alături de Hidroelectrica. Centralele CEO produc energie electrică pe lignit şi, pentru a putea funcţiona, compania trebuie să cumpere aceste certificate.
Certificatele s-au scumpit în ultimul timp pentru că preţul mai mare al gazelor naturale din ultima vreme a făcut mai puţin rentabilă producţia de electricitate în centralele pe gaz din Europa, iar în aceste condiţii energia produsă în centralele pe cărbune devine mai avantajoasă. Or aceste centrale, pentru a livra energie, trebuie să cumpere aceste certificate, ceea ce a dus la o cerere mai mare care a urcat preţurile.
CEO a estimat o producţie de energie electrică de 15 TWh pentru acest an. Compania are nevoie de aproape un milion de certificate de dioxid de carbon pentru fiecare TWh produs. „Trebuie să cumpărăm 0,92 certificate pentru fiecare MWh pe care îl producem. În total ne costă 910 milioane de lei, la aceste preţuri, pentru acest an, bani pe care trebuie să-I plătim până în aprilie 2019. Este o taxă pe care plătim doar ca să avem voie să producem” ne-a declarat directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, solicitat să explice care este impactul scumpirii certificatelor de emisii.
Iar platforma EEX este singura de pe care CEO are permisiunea să cumpere.
Citeşte şi:
Să plouă şi să bată vântul! Complexul Energetic Oltenia va opri fiecare grup pe cărbune şi va merge din nou la capacitate maximă abia în 2024
Directorul este nemulţimit de faptul că nu a găsit înţelegere la Comisia Europeană pentru a i se returna o parte din aceşti bani ca să facă investiţii care să diminueze emisiile. „Am discutat cu domnul Canete (comisarul European pentru energie-n.red.). Am spus că eu trebuie să plătesc aceste taxe ca să pot să funcţionez, dar nu mai am bani ca să investesc pentru ca în anii viitor să emit mai puţin. Am cerut să ni se dea înapoi o parte din aceşti bani, pentru investiţii pe care să le fac exact pentru diminuarea emisiilor, dar răspunsul a fost negativ”, spune Boza, care se mai plânge şi de faptul că, dintre toţi producătorii mari, doar CEO trebuie să plătească aceste taxe. „Cum pot eu să mă bat în preţuri cu Hidro, cu Nuclear, unde e competiţia?”.
Boza a mai spus că 80% din producţia de energie a acestui an a fost deja contractată, prin contracte bilaterale pe termen lung, la preţuri cu 3-4% mai mari decât cele de anul trecut. Restul de 20% este păstrat pentru piaţa de echilibrare, servicii de sistem şi posibile vânzări pe piaţa spot.
Complexul Energetic Oltenia a obţinut anul trecut un profit net de 180,8 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 139,8 milioane de lei din anul 2016. Cifra de afaceri a fost de 2,9 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de valoarea indicatorului din anul precedent, 2,2 miliarde de lei. CEO are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2.
Compania şi-a planificat pentru acest an un buget de investiţii de 810 milioane de lei, cea mai mare sumă urmând să fie alocată pentru centrala Rovinari.