Ani de-a rândul importante fonduri de investiții arabe au investit sume considerabile în companii din industria auto europeană. Mărci precum Mercedes-Benz, Porsche, McLaren sau Aston Martin au beneficiat astfel de infuzii de capital care le-au susținut dezvoltarea, oferind în schimb pachete de acțiuni cu randamente impresionante.
Din nefericire, perioada de glorie a industriei auto din Europa pare să se fi sfârșit, iar fondurile arabe caută noi ținte prin care să își înmulțească banii. O direcție pare să fie China sau, mai exact, companiile născute parcă de nicăieri care astăzi au deja un nume pe piața mașinilor electrice.
Cea mai mare piață de vehicule ușoare și de mașini electrificate din lume, China, atrage tot mai multe investiții din partea națiunilor arabe. Cel mai recent exemplu este acordul dintre CYVN Holdings, o ramură de investiții a guvernului de la Abu Dhabi, și compania chineză Nio, prin care arabii cumpără circa 7% din pachetul de acțiuni contra sumei de 740 de milioane de dolari.
Cele două părți „au convenit să coopereze pentru a urmări împreună oportunități în afacerile internaționale ale Nio”, a anunțat compania chineză într-un comunicat.
Acest acord face din Nio al doilea start-up chinezesc de vehicule electrice care a atrage în luna iunie 2023 sprijinul financiar al bogatelor națiuni arabe din Golf și al treilea care și-a asigurat o astfel de finanțare din 2022 până acum.
Cu doar câteva zile mai devreme Ministerul Investițiilor din Arabia Saudită a încheiat la rândul său un acord cu compania chineză Human Horizons pentru a investi 5,6 miliarde de dolari în producătorul de vehicule electrice fondat la Shanghai în 2017.
Anterior, în 2022, compania chineză Iconiq Holding Limited din Tianjin a fost preluată de firma arabă NWTN – controlată, interesant, de aceeași persoană care a fondat firma din China (Allen Wu) – și a primit o infuzie de capital de la Sultan Investments, un dezvoltator imobiliar privat de top din Emiratele Arabe Unite.