Între 3.000 şi 4.000 de studenţi s-au reunit luni seara în faţa sediului Ministerului pentru Resurse Umane, însărcinat cu educaţia, pentru a protesta faţă de politica guvernului.
Manifestaţiile au început după o decizie a cabinetului, la 5 decembrie, care reducea drastic numărul locurilor gratuite în universităţi şi şcoli superioare, cu doar două luni înainte de înscrierile la concursul de admitere.
Viktor Orban, după ce s-a întâlnit cu câţiva membri din cadrul organizaţiei de tineret a partidului său Fidesz sâmbăta seară, a promis studii superioare gratuite pentru studenţi, care au manifestat toată săptămâna împotriva unei reforme a sistemului.
Însă organizaţii studenţeşti, care nu au fost invitate la întâlnirea cu şeful Guvernului, au calificat iniţiativa premierului drept o „acţiune de PR”.
„Dacă Viktor Orban este capabil să rezolve problemele educaţiei superioare în două zile, în timp ce ministerul lucrează la soluţionarea lor de şase luni, acest lucru poate să însemne două lucruri, şi anume fie că ministerul este incapabil, fie că sistemul funcţionează prin control manual, ceea ce în limbajul nostru se numeşte dictatură”, a declarat pe o scenă Mate Abraham, unul dintre purtătorii de cuvânt ai tinerilor.
Alături de studenţi, manifestaţia paşnică a fost susţinută de sindicatul institutorilor (PDSZ) şi de reprezentanţi ai profesorilor din cadrul învăţământului superior.
După reuniune, câteva mii de studenţi au manifestat zgomotos în faţa Parlamentului, agitând afişe pe care se putea citi „în doi ani vom vota” şi scandând „Vrem o educaţie superioară liberă!”
Alte câteva manifestaţii restrânse sunt, de asemenea, prevăzute în întreaga ţară, în cursul săptămânii.