Investitorii, inclusiv fondurile de investiţii speculative şi fondurile de pensii, au acuzat băncile că s-au înţeles pentru a manipula ratele de schimb. Printre băncile implicate se află HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS şi UBS, scrie Agerpres.
Michael Hausfeld a avertizat că această înţelegere este doar începutul, fiind implicate încă alte şapte bănci.
‘Ar putea urma acţiuni concertate în Londra şi în Asia’, a explicat preşedintele Hausfeld.
Traderii au utilizat chat room-urile băncilor, SMS-uri şi email-uri pentru a manipula preţurile. Folosind un limbaj criptat, traderii şi-au ales pseudonime de genul: ‘Cartelul’, ‘Clubul bandiţilor’ şi ‘Mafia’ pentru a comunica şi a plasa comenzi confidenţiale.
În mai, autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie au anunţat că cinci bănci importante vor plăti amenzi de şase miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare şi a dobânzii Libor.
Decizia vine după ce, în 2014, autorităţile au amendat şase bănci cu 4,3 miliarde dolari pentru că nu au reuşit să-i oprească pe traderii lor să manipuleze piaţa valutară mondială, estimată la 5.000 miliarde de dolari pe zi.
Băncile sunt acuzate că au împărţit informaţii şi şi-au coordonat tranzacţiile pentru a manipula piaţa valutară într-un mod care să le favorizeze.