„Made in Romania”, noua modă în retail. Vânzările sunt garantate
După ce au trecut de reticenţa de a cumpăra produse marcă proprie din portofoliile marilor lanţuri de magazine, mai ales că oferta este tot mai bogată şi pe categorii diferite de preţ, retailerii au trecut la o nouă strategie de a atrage clienţi: mizează pe produsele alimentare româneşti marcă proprie. Percepţia cvasigenerală este că sunt mai gustoase, mai sănătoase, mai ieftine şi, de ce nu, ajută economia, aşa că rezultatul nu poate fi decât unul benefic.
De ce marcă proprie
„Există în mod natural o tendinţă foarte puternică a tuturor comercianţilor de a dezvolta segmentul de marcă proprie, aceasta fiind un element clar de diferenţiere în raport cu mediulconcurenţial din prezent. Este acel „ceva” care deosebeşte un retailer de celălalt, având în vedere că în mare parte ofertele de produse sunt similare peste tot şi la fel şi serviciile oferite! Un exemplu concret ar fi că pe raftul oricărui magazin găseşti o Coca-Cola, dar numai în hipermarketul real,- găseşti real,- Quality suc de legume. Aşadar, oferta personalizată sub marcă proprie câştigă teren printr-un preţ avantajos, printr-o calitate verificată şi prin diversitatea gamei sortimentale, marca proprie putând fi dezvoltată aproape în orice categorie”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Raluca Mandoiu, Own Brands Manager Real România, oferind şi câteva cifre: peste 60% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani au achiziționat în ultimul an produse comercializate sub marca proprie a retailerilor, raportul calitate-preţ fiind principalul criteriu privind decizia de cumpărare.
De asemenea, potrivit analizelor companiei de cercetare Nielsen de anul trecut, în România procentul cumpărătorilor de mărci proprii a crescut cu 5% (de la 64% la 69%). „Real, a inregistrat în 2012 o creştere de circa 3% faţă de anul anterior. „Această creştere continuă a fost posibilă în primul rând atenţiei deosebite pe care o avem faţă de nevoile clientului. Orice produs dezvoltăm sub marca proprie are la bază o analiză minuţioasă despre preferinţele de consum ale acestuia şi implicit despre soluţiile de produs pe care noi trebuie să i le oferim”, a mai declarat managerul Real.
Legătura marcă proprie-producător local
Indiferent despre ce retailer este vorba, mărcile proprii nu sunt realizate exclusiv în România. Politica Lidl, spre exemplu, este de a aduce în magazinele din România mărci propii importate. Pentru restul însă, a atrage cât mai mulţi parteneri locali este de multă vreme un deziderat. În cazul Carrefour, primul lanţ de hipermarketuri care a intrat în România, 90% dintre produsele alimentare Marcă Proprie Carrefour vândute sunt fabricate pe plan local, iar la Cora, ponderea este de 85%. La Real, procentul este chiar mai mare: 97% din produsele alimentare marca proprie real,- sunt dezvoltate în colaborare cu parteneri locali. „Diferenţa până la 100% este reprezentată în mare parte de acele grupe de produse pentru care nu există momentan soluţii de producţie locală, cum ar fi spre exemplu cele BIO”, explică reprezentanta Real. Retailerul oferă sub brandurile proprii aporximativ 900 de articole dezvoltate local şi în jur de 2.000 de produse non-alimentare din import.
Marcă propie cu gust tradiţional
De aici până la a imagina un brand propriu care să transmită totodată mesajul de „made in România” nu a fost cale prea lungă. Primul care a făcut acest pas a fost Mega-Image, care a realizat încă din 2009 marca „Gusturi Româneşti„. Primele produse sub acest brand, realizate după reţete tradiţionale, au apărut în magazine la începutul lui 2010 în categoriile lactate, carne, paste făinoase, dulciuri. Alimntele sunt produse exclusiv în colaborare cu producatori locali, iar între timp brandul a fost pus şi pe alte tipuri de produse: fructe şi legume, produse din peşte sau miere. Retailerul nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
Noutăţi de la Cora
La începutul acestui an şi Cora a păşit pe acelaşi drum al produselor autohtone. Retailerul a lansat marca proprie „Tradiţia Gustului„, o linie de produse realizate după reţete vechi. „În acest moment sub brandul Tradiţia Gustului avem în protofoliu 50 de referinţe cu care reuşim să atingem 20 de pieţe – de la produse proaspete până la băcănie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adalgiza Ciobanu, Responsabil Mărci Proprii, Cora România.
Pentru acest brand retailerul colaborează cu aproximativ 20 de furnizori, dar mai caută şi alţii. ” Trendul produselor tradiţionale româneşti este unul de creştere, din acest motiv căutăm şi avem în vedere să dezvoltăm şi alte produse. Caietul de sarcini pentru aceste produse este foarte strict, cu cerinţe de respectare a reţetelor tradiţionale foarte stricte, iar ingredientele trebuie sa fie 100 % naturale”, mai explică Ciobanu.
Urmează şi alţii
Mega-Image şi Cora nu vor fi însă singurii jucători din piaţă care vor marşa pe gustul tradiţional al produselor. Real are în plan lansarea unei noi mărci proprii pe acest segment. „Întrucât există o mare oportunitate de a dezvolta produse specifice bucătăriei româneşti avem în vedere acest lucru. Este o piaţă aflată în continuă creştere, oamenii caută din nou produsele tradiţionale, cu atât mai mult care ar avea şi ceritficarea unui retailer modern privind siguranţa alimentară, respectarea reţetei sau alte criterii importate în decizia de cumpărare a acestui tip de produse”, au mai declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Real. În cazul acestui retailer, „share-ul mărcii proprii a crescut simţitor faţă de anii anteriori, dezvoltarea mărcii proprii fiind una dintre priorităţile strategice ale companiei”, mai spune Raluca Mandoiu, potrivit căreia în decurs de 2 ani Real a pus accent cu precadere pe dezvoltarea produselor marca proprie autohtone, categorii precum cele de produse proaspete având creştere de peste 20 %. „La nivel de brand-uri achiziţionate, contextul crizei a determinat creşterea vânzărilor pentru produsele TIP (una dintre mărcile proprii ale Real n.red) însă am reuşit să menţinem un trend pozitiv şi pentru gama de produse real,- Quality – oferind astfel clienţilor o alternativă mai ieftină al produselor cu notorietate , dar cu un preţ mai avantajos.”, mai declară Own Brands Manager-ul Real.
Carrefour pregăteşte o surpriză?
Este posibil ca în curând gustul autentic românesc să fie marcat corespunzător şi în magazinele retailerului francez Carrefour. Compania a solicitat la finele lunii trecute înregistrarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a mărcii „Drag de România”, sub clasificarea carne, cafea, cereale, bere, ape minerale, băuturi răcoritoare etc. „Am depus într-adevăr această marcă la OSIM. Când vom avea de comunicat revenim cu date clare”, ne-au transmis oficialii Carrefour.
Acelaşi trend şi pentru cash&carry
Şi Metro Cash&Carry şi-a declarat de mult timp intenţia de a comercializa produse tradiţionale româneşti, dezvoltând şi un program denumit „De-ale noastre” prin care producătorii locali sunt consiliaţi în toate etapele producţiei şi au desfacerea asigurată- în magazinele Metro. Anul acesta, compania şi-a extins parteneriatul, adresându-se atât unor producători locali din bazinul legumicol Poiana Mare, județul Dolj, cât și unor fermieri din jurul Bucureștiului. De asemenea, „De-ale noastre” și-a mărit oferta de produse, ajungând la un sortiment de 35 de legume și fructe, comparativ cu 4 tipuri de legume în 2012. „Un element de noutate în program este introducerea sortimentului de fructe proaspete: pepene galben și pepene verde de Dăbuleni – soiuri apreciate la nivel național pentru gustul și mirosul lor unice”, a mai anunţat compania.
Potrivit analizelor Nielsen de anul trecut, in Romania procentul cumparatorilor de marci proprii a crescut cu 5% (de la 64% la 69%).