Noua normă ASF ar duce la dispariţia majorităţii brokerilor şi ar prejudicia major consumatorii – UNSICAR

Economica.net
29 10. 2014
asf_autoritatea_de_supraveghere_financiara_06479700_85281000

Andriescu a estimat că vor rămâne în piaţă cel mult 10 brokeri de asigurare. La 30 iunie 2014, un număr de 594 brokeri deţineau autorizaţie de funcţionare din partea ASF.

Brokerii de asigurări vor trebui să îşi majoreze capitalul social de 10 ori, la 250.000 lei, anul viitor, şi vor constitui, de la 1 ianuarie, fonduri proprii reprezentând 4% din primele anuale intermediate, dar nu mai puţin de 15.000 euro, potrivit unui proiect de normă al ASF.

‘Dacă proiectul se adoptă în forma actuală, riscul este de dispariţie a tagmei brokerilor de asigurări, probabil că ar rămâne câţiva, ceea ce ar duce la diminuarea accesului clientului la consultanţă, ar diminua accesul la asistenţă la recuperarea daunelor, ceea ce ar crea un prejudiciu major consumatorilor de asigurări’, a afirmat reprezentantul UNSICAR.

UNSICAR propune ca ASF să elimine în totalitate prevederea privind constituirea unor fonduri proprii de 4% din primele de asigurare intermediate, argumentând că există patru prevederi, în prezent, care protejează interesul asiguratului şi asigură încasarea primei de către compania de asigurări. În opinia preşedintelui UNSICAR, ar fi adecvată o creştere a capitalului social de 2-3 ori, şi nu de 10 ori, de la nivelul actual de 25.000 lei.

Cele patru prevederi în vigoare, menţionate de Andriescu, sunt constituirea unui cont colateral în care se virează primele de asigurare, bani care nu pot fi afectaţi de nimeni, nici în cazul falimentului companiei, considerarea primei plătite către broker ca şi achitarea poliţei de asigurare, plata în termen de 15 zile de către brokeri a primei de asigurare către societatea de asigurări, precum şi posibilitatea ca societatea de asigurări să ceară insolvenţa unui broker care nu virează primele de asigurare în 30 de zile.

Andriescu a precizat că UNSICAR a informat Consiliul Concurenţei despre aceste propuneri de modificare şi a subliniat că această intervenţie (din partea ASF – n.r.) ar diminua foarte mult concurenţa pe piaţa asigurărilor.

‘Piaţa de brokeraj este o piaţă de IMM-uri, iar reglementările pentru astfel de entităţi nu trebuie să fie excesive’, a afirmat Victor Şraer, membru al Consiliului Director UNSICAR.

La rândul său, Ionel Dima, membru al Consiliului Director UNSICAR, a afirmat că ASF ia toate măsurile prevăzute, nu cumulativ, în directiva europeană şi mai pune şi ceva în plus, apreciind că acest proiect ASF, împreună cu cel care prevede plafonarea comisioanelor la asigurările RCA, reprezintă ‘un atac asupra pieţei libere’.

UNSICAR mai consideră că proiectul de normă avantajează brokerii înfiinţaţi în alte state europene, care activează în România pe baza dreptului de liberă practică, şi care nu trebuie să îndeplinească prevederile din România. Mai mult, unii brokeri ar putea închide birourile din România şi să se mute în alt stat, pentru a-şi menţine nivelul de competitivitate, preferând această soluţie în loc să aducă milioane de euro de la 1 ianuarie 2015, pentru a îndeplini noile condiţii de autorizare şi funcţionare.