Pe urmele contractelor lui Ceauşescu: Doi industriaşi români au început să joace global

16 04. 2012
bani__monede__euro_07635600_45147000

În perioada ceauşistă, întreprinderile româneşti înfiinţau zeci de şantiere în ţări arabe  construind pentru popoarele prietene regimului comunist fabrici, centrale electrice ori rafinării. Sute de milioane de dolari reprezentând contravaloarea muncii depuse de români în stăinătate au intrat atunci în ţară. După Revoluţie, majoritatea acestor pieţe s-au pierdut. În ultimii ani, unele companii industriale româneşti au început, timid să câştige din nou contracte în diverse părţi de lume. De departe, cele mai reprezentative exemple sunt Prospecţiunile şi Vulcanul omului de afaceri Ovidiu Tender şi Grup Servicii Petroliere (GSP) a lui Gabriel Comănescu.

GSP, membră a grupului Upetrom,  este într-o ofensivă susţinută pentru câştigarea de pieţe ajungând să lucreze în Marea Neagră pentru ruşi, în Golful Mexic pentru compania de stat mexicană, în Marea Nordului ori în Golf. Compania este cea mai mai mare afacere antreprenorială locală şi a ajuns tocmai pe locul 2 în Top 500 Deloitte Central European, publicat anul trecut. GSP are afaceri anuale de peste 400 de milioane de euro şi 3.000 de angajaţi.

Prospecţiunile lui Tender au contracte în mai multe ţări africane şi birouri de reprezentanţă în China şi India. Vulcan a prins, recent, un contract de 54 de milioane de dolari în Kuweit şi este pe punctul de a semna alte contracte cu firme din Danemarca şi Israel. Contractele presupun şi montajul pieselor la faţa locului.

Marinarul

Absolvent al Institutului de Marină, Gabriel Comanescu a intrat în sectorul petrolier în 1999 când a preluat de la Petrom companiile de foraj pe uscat Foserco şi Aquafor. Doi ani mai tarziu, participă la licitaţia pentru privatizarea fabricii de utilaje pentru industria de petrol şi gaze 1 Mai din Ploiesti si reuşeşte să câştige. Seria achiziţiilor a continuat în timp astfel că, în prezent, Gabriel Comănescu, este proprietarul unei structuri cu peste 5.000 de angajaţi din care fac parte companii precum Grup Servicii Petroliere, compania de management care coordonează activităţile de foraj maritim, construcţii offshore, transport naval şi activităţi conexe, Upetrom 1 Mai Ploieşti – producător de echipamente petroliere, dar şi unitatea hotelieră de cinci stele Vega, din Mamaia.
 
Primul pas către  „liga mare” a fost făcut la sfârşitul anului 2005 când GSP a achiziţionat de la Petrom şase platforme marine, la preţul de 80,3 milioane de euro. Ulterior, una dintre platforme, numită Fortuna, a fost vândută către Oriental Oil Company din Emiratele Arabe Unite. Alte două platforme, Orizont și Atlas, au forat timp de cinci ani în Golful Persic pentru aceeaşi companie din Emirate iar acum sunt în Golful Mexic unde lucrează pentru compania petrolieră de stat mexicană Pemex.

Marea Neagră, Marea Nordului, Golful Mexic

Până în 2008 compania realiza, aproape în totalitate, venituri doar de pe plan intern. Schimbarea s-a făcut odată cu primul contract de mari dimensiuni extern. Acum patru ani, GSP a fost solicitată de Compania Naţională de Petrol şi Gaze a Turciei (TPAO) să construiască o platformă offshore. Valoarea contractului: 100 de milioane de dolari. „Acest contract a reprezentat intrarea GSP pe piaţa serviciilor de construcţii offshore la nivel înalt. Contractul a acoperit tot ce ţine de proiectare, construcţie şi instalare a unei platforme de foraj/producţie, precum şi a unei conducte submarine aferente zăcământului de gaze din sectorul vestic al Mării Negre”, explică Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al companiei. Petrescu vorbeşte, întotdeauna în numele lui Comănescu, afaceristul constănţean fiind recunocut pentru discreţia sa în apariţiile publice.
Cea mai mare lucrare şi cei mai mulţi bani de până acum au venit, însă, de la ruşi. La sfârşitul anului 2009, compania lui Comănescu a semnat cu o subsidiară a Gazprom un contract de 270 de milioane de dolari pentru construcţia unei conducte de gaz submarină care să alimenteze oraşul Soci. Cei 177 de km de ţeavă, dintre care 159 pe sub apă, au fost montaţi în doar un an şi jumătate iar lucrarile GSP au inclus, pe lângă montarea conductei submarine, inspecţii submarine, lucrări de dragaj ori lucrări cu scafandri. Efortul românilor a fost evidenţiat într-o declaraţie televizată inclusiv de premierul rus Vladimir Putin.

Imediat după finalizarea lucrărilor din Marea Neagră, GSP  ajunge tocmai în partea cealaltă a globului, obţinând un contract de o valoare nespecificată cu Pemex, compania petolieră de stat mexicană. Două platforme marine au fost relocate din Golful Persic şi trimise în Golful Mexic unde execută lucrări de foraj submarin.
Recent, firma lui Comănescu a anunţat că a mai câştigat un contract important, de această dată în Marea Nordului. GSP va presta pentru Wintershall Noordzee, din Olanda, lucrări de foraj marin, respectiv pentru construcţia unei conducte petroliere. Contractul se termină în martie 2013. Nici valoarea acestuia nu a fost precizată.
Succesul internaţional al GSP este explicat de oficialii companiei prin experienţa şi profesionalismul de care dau dovadă angajaţii. “Experienta acumulata in timp in industria petrolului a adus Upetrom Grup in atentia internationala, iar proiectele pe care le-am derulat in timp ne-au facut din ce in ce mai cunoscuti”, este explicaţia lui Radu Petrescu pentru contractele din ce in ce mai mari pe care compania le-a încheiat cu giganţi din domeniu.
Grupul Upetrom din care face parte GSP are activităţi în domeniul producţiei de echipament petrolier, serviciilor la sondă, forajului şi construcţiei submarine precum şi turismului. Cifra de afaceri a Upetrom din 2010 a fost de 600 de milioane de euro.

 

…şi speculatorul

Celălalt exemplu de succes internaţional în industrie este al omului de afaceri Ovidiu Tender. Personaj controversat, implicat în marile „ţepe” postdecembriste precum Rafo ori Carom, şi chiar deţinut de drept comun, omul de afaceri este acum unul din marii industriaşi ai României. După eliberarea din închisoare, omul de afaceri s-a orientat pe preluarea firmelor aflate în insolvenţă ori faliment, restructurarea şi eficientizarea lor. Pe unele dintre ele le-a şi vândut, după eficientizare unor companii mari din străinătate. Imperiul său industrial cuprinde companiile Prospecţiuni, Vulcan, Nuclearmontaj şi UPRUC.

Dacă până în 2010 firmele sale depindeau de contractele primite de la clienţi interni, acest lucru s-a schimbat odată cu noua viziune a antreprenorului de a juca „global”.

Prin intermediul a două dintre firmele sale, Prospecţiuni şi Vulcan, Tender a reuşit să prindă contracte în Orientul Mijlociu şi Africa. Prospecţiuni, companie specializată în lucrări geofizice şi geodezice, a pătruns puternic pe continentul  negru derulând sau pregătindu-se să deruleze operaţiuni în 10 ţări. La începutul acestui an, compania lui Tender a început prospecţiunile pe patru perimetre în Senegal căutând fosfaţi, metale grele, aur, cupru şi metale rare. Prospecţiuni împreună cu Petrosen, compania naţională de petrol din Senegal, au creat o firmă mixtă înregistrată în Dakar care poartă tratative cu guvernele din Africa Centrală pentru derularea de servicii de prospectare şi explorare a perimetrelor cu presupuse rezerve minerale.

„Scopul companiei mixte este prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze, atât pentru companii de stat, cât şi pentru companii private din Africa. La nivel decizional suntem egali, întrucât statutul companiei mixte prevede că orice decizie va fi luată cu două treimi din voturi. Serviciile vor fi oferite atât în Senegal, cât şi în alte state africane, şi anume Mauritania, Mali, Guineea Bissau, Republica Guineea, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Benin, Togo, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş. Primele operaţiuni vor începe în Mauritania, la sfârşitul acestui an”, spunea Tender.
În Senegal, Prospecţiuni are, în prezent un număr de aproximativ 400 de angajaţi.
Omul de afaceri a mai arătat că în sectorul resurselor minerale va acţiona pe două direcţii în Africa. Prima direcţie este reprezentată de activitatea de explorare şi exploatare a resurselor, iar cea de-a doua vizează prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze.

Ţinta: ţările în dezvoltare

El a adăugat că scopul său este să facă din Prospecţiuni o compania „de talie mondială” capabilă să stea lângă giganţi din domeniu.
„Vreau ca Prospecţiuni să fie o companie de talie mondială. Avem activităţi şi în America de Nord, vrem să ajungem şi în Africa de Sud, India, Pakistan şi Cambodgia. Ca dotare tehnică suntem la acelaşi nivel cu cea mai mare companie de profil din lume”, a mai spus omul de afaceri.
Prospecţiuni este cea mai valoroasă companie din imperiul industrial al lui Tender. În acest an estimările arată o cifră de afaceri de 75 de milioane de euro.

O altă firmă a omului de afaceri tocmai a făcut pasul către stăinătate. În urmă cu aproape o lună, Vulcan Bucureşti a câştigat un contract de 54 de milioane de dolari pentru livrarea a 210 unităţi de pompare şi a pieselor de schimb aferente, beneficiarul fiind Kuweit Oil. Termenul de livrare este 2017.
Acest contract se adaugă altora două importante semnate de Vulcan de la începutul anului: unul de 4 milioane de euro cu compania Black Sea din Dubai (pentru fabricarea de cazane sub presiune ce vor fi livrate în Iraq) şi un altul cu grupul belgian Wincke (pentru construcţia unor echipamente sub presiune în Serbia), care se ridică la 1, 2 milioane euro.

Compania este aproape de a semna un contract de 7,5 milioane de euro cu firma Babcock Volund  pentru fabricarea a două cazane destinate Primăriei din Copenhaga şi se află în discuţii avansate cu o firmă din Israel pentru montajul unor centrale pe gaz de producere a energiei. Acestea  ar putea aduce companiei româneşti încă 15 milioane de euro.

Vulcan este cel mai mare furnizor de unităţi de pompare din Europa şi unul dintre cei mai mari jucători mondiali din domeniu. Cu toate acestea, compania lui Tender a trecut în ultimii 10 ani printr-o situaţie nu tocmai dificilă înregistrând an de an pierderi. Nici aducerea în 2007 a unor manageri austrieci nu a îmbunătăţit situaţia. Tender a avut, însă, mână bună cu directorul pe care l-a numit în funcţie la jumătatea anului trecut. Absolvent de Harvard,  Adrian Volintiru a reuşit din primul trimestru în care a venit să aducă Vulcan pe profit. Mai mult, a reuşit să asigure o încărcare pe producţie de 120% pentru următorii trei ani, contracte mari la export şi chiar o investiţie externă de 25 de milioane de euro într-o ţară din America de Sud. Pentru acest an se aşteaptă o cifră de afaceri de 37 de milioane de euro.

Pe lângă industrie, omul de afaceri mai este implicat în activităţi din transporturi, construcţii, imobiliare sau agricultură. Toate companiile din grupul Tender generează afaceri anuale de peste 150 de milioane de euro.

Miza din prezent a lui Tender este Africa unde, spune el, sunt cele mai mari oportunităţi la nivel mondial. Omul de afaceri este o prezenţă constantă pe continentul negru unde are întâlniri periodice cu lideri naţionali şi locali pentru a-i convinge să acorde contracte companiilor pe care le deţine.