Noua organigramă a ICR, cu un număr redus de posturi de conducere, în vigoare de la 1 februarie

Economica.net
15 01. 2014

„Va intra în vigoare noua organigramă la data de 1 februarie, deocamdată nu a devenit funcţională noua organigramă”, a spus Lilian Zamfiroiu, după ce a fost întrebat despre procedura de reducere a posturilor de conducere din ICR.

El a spus că, potrivit ordonanţei 77/2013, numărul maxim de posturi de conducere dintr-o instituţie finanţată de la bugetul de stat trebuie să se înscrie într-un procent de 12% din numărul total al posturilor aprobate.

„Situaţia pe care am găsit-o eu la venirea în ICR era alta, mult peste. Raportat la cei 187 – 184 plus demnitarii – de angajaţi ai ICR, numărul maxim de posturi de conducere trebuie să fie 22. Era firesc să ne încadrăm în ceea ce ne cere legea, aşadar să ajungem la acest număr şi să renunţăm la celelalte posturi de conducere”, a explicat Zamfiroiu.

Preşedintele ICR a spus că, în aceste cazuri, „nu este vorba despre funcţia de conducere în sine, ci despre sporul de conducere” pe care îl primeau respectivii angajaţi.

„Este vorba despre bani publici şi primeau un spor necuvenit, pentru că legea mă limita. În plus, mai erau limitările aceleiaşi legi privitoare la numărul de persoane, de funcţii de execuţie care trebuie să se regăsească într-o anumită structură. La nivel de direcţie generală, trebuie să fie 25 de funcţii de execuţie plus directorul general, la nivel de direcţie, 15 plus unu, serviciu 7 plus unu, biroul, cinci plus unu”, a explicat preşedintele ICR.

Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a fost audiat, miercuri, de membrii Comisiei pentru cultură a Senatului, şedinţă în care acesta a prezentat activitatea institutului de la începutul mandatului său, precum şi proiectele ICR pentru anul 2014.

Preşedintele ICR a declarat, în luna decembrie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că nu vor exista persoane care să îşi piardă locul de muncă după ce va intra în vigoare nouă organigramă a instituţiei.

„Este o schimbare de structură destul de dureroasă, pentru că, în momentul de faţă, avem 36 de funcţii de conducere, or legea este foarte clară – ordonanţa 77/2013. Maximum de funcţii de conducere trebuie să se încadreze în procentul de 12% din numărul total al angajaţilor. Or, noi conform legii, avem 183 de posturi, trec peste faptul că doar 151 sunt bugetate, restul sunt blocate sau nebugetate, dar eu mă raportez la aceste 183. Deci 12% din 183 ce înseamnă? Înseamnă 22 de posturi, dintre acestea două sunt nominalizate chiar de lege – funcţia de secretar general şi funcţia de secretar general adjunct şi am mai rămas cu 20. Uitaţi-vă peste organigrama actuală, este pe site, să vedeţi că avem 36 de funcţii de conducere, 16 oameni vor rămâne fără funcţii de conducere. Şi nu e vorba de o abordare de dorinţa de a avea pe cineva în subordine. Este vorba, de fapt, de acel spor de conducere”, a declarat acesta în interviul acordat MEDIAFAX.

În acest context, Lilian Zamfiroiu a explicat: „conform legii, pentru funcţia de director-general primeşti un spor de conducere de 55% din salariul de încadrare, pentru director – 50%, pentru şef-serviciu – 30% parcă şi pentru şef de birou 25 sau 20%, în funcţie de salariul de încadrare al fiecăruia”.

” (…) ori 55% înseamnă jumătate de salariu, or dacă ţi-ai pierdut funcţia de director-general şi treci pe funcţie execuţie fără 55% se cam simte lucrul acesta. Cu siguranţă vor fi oameni nemulţumiţi după 1 ianuarie. (…) O formulă suplă, o formulă eficientă pentru o funcţionare eficientă a instituţiei. (…) Nu exclud ca peste şase luni, 1 an de zile să mai ajustăm, fără îndoială, cel puţin pe perioada mandatului meu sau a perioadei cât voi fi eu la conducere nu vor exista ajustări majore cum este aceasta, nu văd de ce, dar probabil mici ajustări vor exista şi în continuare dictate de realităţi”, a mai spus aceasta în interviu.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român ( ICR), la propunerea grupului parlamentar PSD, cu 104 voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”.