Noua OUG referitoare la energie și gaze asigură furnizorilor recuperarea, de la stat, a tuturor pierderilor anterioare
Iată formularea din proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, care ar urma să fie aprobată azi de Guvern, după care vom explica:
La sfârșitul perioadei de acordare a schemei suport pentru mecanismul de plafonare a prețului aferent volumelor de energie electrică şi gaze naturale, pentru sezonul rece 2021-2022, se va efectua regularizarea sumelor decontate din bugetul de stat către furnizorii de energie electrică și gaze naturale.
În vederea regularizării sumelor decontate din bugetul de stat către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, furnizorii transmit la ANRE, până cel târziu în 15 mai 2022, pentru fiecare lună din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, și pentru fiecare categorie de clienti benficiari ai prețului final plafonat, următoarele informații:
- a) valoarea componentei de preţ a energiei electrice/gazelor naturale din prețul final facturat plafonat, stabilită prin OUG 118/2021;
- b) valoarea componentei de achiziție determinată în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1);
- c) diferența rezultată între valoarea stabilită la lit. a) și cea stabilită la lit. b).
(6) ANRE verifică datele transmise de către furnizori în termen de 30 de zile de la data primirii
informațiilor prevăzute la alin. (5) și comunică Ministerului Energiei datele primite în vederea decontării către furnizori.
(7) Decontarea se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare, în conformitate cu valorile calculate și comunicate de ANRE.
După cum se poate observa. Guvernul își asumă să plătească, dar fără a avansa un termen clar în care va și vira sumele, pierderile acumulate de furnizori prin vechiul mecanism de plafonare. Pe scurt, prin plafoanele vechi, atât cel al prețului energiei electrice active, cât și cel final plafonat de vânzare, furnizorii acumulau pierderi care nu erau recunoscute prin niciun fel de act normativ. Am scris despre acest lucru aici:
Lipsa unui termen clar de rambursare poate ridica anumite semne de întrebare, în condițiile în care Guvernul nu plătește la timp furnizorilor sumele pe care și le-asumat în termene clare trecute în legislația de plafonare/compensare, din ce spun furnizorii.
În acest sens, este elocventă ultima declarație a lui Valeriu Binig, de la Enel. El a spus, cu o săptămână în urmă, că firmele de furnizare din România ale grupului Enel, Enel Energie și Enel Energie România, au primit din partea statului doar 17 milioane de lei din cele 247 milioane de lei pe care ar fi trebuit să le încaseze în urma aplicării schemei de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor la energie, pentru perioada noiembrie-ianuarie.