Nouă posibilă scurgere de apă radioactivă la un rezervor de la Fukushima

Economica.net
07 04. 2013
fukushima_66743232_14123600_70982100

TEPCO a anunţat deja că aproximativ 120 de tone de lichid contaminat s-ar fi scurs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, dintr-un rezervor – dintre cele şapte ale centralei – situat la aproximativ 800 de metri de ocean.

Elemente radioactive au fost detectate în apa acumulată între solul din jurul cuvei şi stratul extern al unui înveliş impermeabil de la fundul rezervorului, dar TEPCO apreciază puţin probabil ca apa radioactivă să se poată scurge în mare.

Potrivit operatorului, elemente radioactive au fost detectate, de asemenea, în jurul unei a doua cuve.

„O cantitate minimă de apă s-a scurs din rezervor, deşi noi nu am constatat nicio diminuare a nivelului de apă din interiorul rezervorului”, afirmă compania într-un comunicat.

Incidentele se multiplică, în ultimele săptămâni, la centrala Fukushima Daiichi, pusă în pericol de un cutremur urmat de un tsunami la 11 martie 2011.

TEPCO a anunţat vineri o întrerupere a sistemului de răcire a piscinei de dezactivare a combustibilului uzat a Reactorului numărul 3, o avarie provocată, se pare, de lucrări vizând împiedicarea unei recidive a unei grave pene de curent electric ce a avut loc în perioada 18-19 martie.

Un şobolan a făcut, atunci, o legătură între doi conectori electrici şi a produs un scurtcircuit la distribuitorii de curent care alimentau mai multe sisteme de răcire a unor piscine de dezactivare a unor ansambluri de combustibil uzat.

Alte incidente s-au produs săptămâna aceasta, din cauza unor erori de manipulare a unor echipamente, muncitori acţionând în exterior în condiţii foarte dificile, în combinezoane integrale de protecţie prevăzute cu măşti.

Numeroase mijloace tehnice provizorii create în instalaţie cu scopul de a evita ceea ce este mai rău, în cursul fazei acute a crizei, sunt în continuare în serviciu şi sunt foarte vulnerabile.

Situaţia centralei Fukushima este considerată stabilizată începând din decembrie 2011, dar instalaţia este, în continuare, foarte fragilă, în special în cazul unui nou cutremur urmat de un tsunami.