Iată declarațiile premierului
“De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de cel mult 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de sprijin, care va include TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.”
“Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție, a cetatenilor consumatori casnici, urmează să fie refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtatoare de penalitati”
„Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”.
„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom mentine active până la data de 1 iulie”.
Ce nu ne-a spus premierul
Nu se știe exact dacă aceste măsuri pentru populație vor fi singurele care se vor aplica de la 1 aprilie, atunci când expiră actula schemă de sprijin, care presupune plafonarea prețului și compensarea facturii, sau se vor aplica și actualele măsuri și cele anunțate. Diferența este foarte mare.
Pâna la 1 aprilie, populația plătește un preț pafonat la un leu/kWh, după care, dacă clientul are un consum de maximum 330 kWh lunar, primește o compensație suplimentară de 29 de bani/kWh.
Dacă această schemă se va opri la 1 aprilie și va rămâne doar reducerea ceretificatelor verzi și a taxei de cogenerare din factură, alături de reducerea TVA, impactul va fi mai mic în facturi față de ce este acum, date fiind prețurile mari ale energiei., care nu vor mai fi plafonate.
Acum spre exemplu, prețul cu plafonare și compensare pentru un client în serviciul universal din București este undeva la 0, 71 lei/kWh. Redus de la 1,37 lei/kWh. După 1 aprilie, dacă actuala schemă nu se prelungește, și intră în vigoare DOAR noile măsuri anunțate de premier, prețul aceluiași client va fi de 1,11 lei/kWh.