Nouă scumpire a carburanților azi, la două zile de la precedenta

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina, la două zile de la precedenta creștere de preț. Diferența de preț dintre motorină și benzină se reduce și mai mult.
Mihai Nicuţ - mie, 12 apr. 2023, 09:09
Nouă scumpire a carburanților azi, la două zile de la precedenta

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 12 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,87 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,09 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei.

Scumpirea vine după una identică operată acum două zile, când Petrom majorase prețul benzinei tot cu patru bani pe litru. Anterior, pe 7 aprilie, la fel, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Precedenta modificare de preț avusese loc cu două zile înainte, pe 5 aprilie, când compania a crescut prețurile, și la benzină și la motorină, cu patru bani pe litru. Cu doar o zi înainte, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Anterior, o modificare de de preț a avut loc vineri, 31 martie, când prețurile scăzuseră cu doi bani pe litru la benzină și trei bani la motorină.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se reduce la doar 22 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 85,7 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 81,7 dolari

Preţul barilului de petrol a crescut masiv la începutul săptămânii trecute după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al treilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria și Malta. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,43 euro, suntem tot a treia cea mai ieftină piață, tot după Bulgaria și Malta. Datele sunt valabile pentru 3 aprilie, fiind ultimele disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...