Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi
Carburanți. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 8 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,79 lei/litrul. Față de ziua precedentă, avem o majorare de patru bani pe litru la benzină, în timp ce prețul motorinei a rămas nemodificat.
Precedenta scumpire a fost în data de 10 mai, conform monitorizării noastre. Atunci s-a scumpit doar benzina, cu patru bani pe litru, un nivel al creșterii de preț cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.
La finalul lunii trecute, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în mai puțin de două săptămâni prețurile au crescut cu 37 de bani pe litru pentru benzină și 29 de bani pe litru pentru motorină.
Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este posibil să înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra carburant din Rusia.
Încă înainte de a se anunța viitorul embargou european asupta importurilor de țiței și produse petroliere, Petrom a anunțat că nu mai cumpără țiței rusesc (compania importă peste un milion de tone de țiței pe an) dar a avertizat că țițeiul care îl înlocuiește pe cel rusesc este mai scump.
“Încercăm să ne asigurăm surse de țiței non-rusești, pentru a ne pregăti în cazul în care va fi impus un embargo total importului de petrol rusesc. Într-o oarecare măsură, ne auto-sancționăm. Însă acest lucru vine cu o creștere a costurilor. Estimăm un cost mai mare de aproximativ 16 dolari pe baril, cu un impact lunar total de o singură cifră, în milioane de euro. Doar pentru a vă oferi o estimare, în condiții normale de operare, preluăm un cargo la fiecare 45 de zile”, a explicat directorul general al Petrom, Christina Verchere, săptămâna trecută.
România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în context războiului din Ucraina. Prețurile internaționale ale petrolului se apropie din nou de nivelul de 110 de dolari barilul (107 USD pentru WTI și 108,5 pentru Brent la momentul redactării acestui text).
Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.