Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 30 august 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,96 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,83 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,46 lei pe litru la benzină și 8,33 lei pe litru la motorină.
Așadar, azi, liderul pieței a crescut cu patru bani pe litru prețul motorinei, și a ieftinit benzina marginal, cu un ban pe litru, după o ieftinire tot de un ban pe litru, ieri.
Ultima modificare de preț a fost operată la data de 26 august, când Petrom a majorat semnificativ motorina, cu opt bani pe litru. Este a cincea modificare de preț în ultima săptămână, iar în patru dintre ele a fost vorba deste scumpirea motorinei.
Aceste scumpiri vin după 11 ieftiniri succesive, operate de de la 1 iulie, momentul la care prețurile la carburanți au fost reduse cu 50 de bani pe litru, jumătate contribuția statului, jumătate contribuția companiilor petroliere, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens.
Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie.
Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.
Petrolul se scumpește din nou
Prețurile petrolului au urcat luni cu peste 3 dolari pe baril, extinzând creșterile de săptămâna trecută, potențialele reduceri de producție ale OPEC+ și un conflict din Libia contribuind la compensarea aprecierii dolarului și a perspectivelor negative ale economiei SUA, potrivit Reuters. La momentul redactării acestei știri, petrolul Brent, de referință pentru piața europeană costa 194,6 dolari, iar cel WTI, de referință pentru piața americană, 96,98 dolari.
România este importator net și de petrol și de motorină, iar contextul de piață este unul destul de complicat pentru zona noastră. Pe de o parte, există un deficit de rafinare în zonă – rafinăria OMV de la Viena încă funcționează la 20% din capacitate ca urmare a unui accident survenit în iunie. Pe de altă parte, pentru a patra oară de când a început războiul din Ucraina, sunt probleme de aprovizionare cu țiței în zona Mării Negre, pentru că terminalul din portul rusesc Novorosiisk, unde ajunge țițeiul kazah prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) funcționează cu un singur punct de încărcare a vaselor din larg din cele trei, din motive tehnice.
Nu trebuie uitat că la data de 5 decembrie va intra în vigoare embargoul UE asupra importurilor de țiței pe cale maritimă din Rusia, iar importul de produse petroliere rusești va fi și el interzis începând cu februarie.