Noua strategie a Petrom: investiții de 11 miliarde euro până în 2030, zero emisii până în 2050. Decizia pentru gazele din Marea Neagră s-ar putea amâna pentru 2023

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est, a anunțat astăzi Strategia 2030 care reflectă planurile de creștere ale companiei și angajamentul său față de tranziția energetică.
Ion Dobreanu - mar, 07 dec. 2021, 08:22
Noua strategie a Petrom: investiții de 11 miliarde euro până în 2030, zero emisii până în 2050. Decizia pentru gazele din Marea Neagră s-ar putea amâna pentru 2023

Ambiția strategică a OMV Petrom pentru 2030 este de a fi „lider în tranziția energetică a Europei de Sud-Est, valorificând oportunitățile din piețele noastre emergente”, cu obiectivul de a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung și generarea de fluxuri de trezorerie ridicate, asigurând, în același timp, investițiile și randamente atractive pentru acționari.

„Astăzi anunțăm Strategia noastră 2030, care va transformă OMV Petrom într-o companie energetică integrată, cu emisii reduse de carbon, aducând valoare tuturor părților noastre interesate. Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde euro până în 2030, cel mai mare plan de investiții private în sectorul energetic din România, peste 35% fiind destinate oportunităților cu emisii de carbon reduse și zero.

Strategia este construită pe trei direcții: Tranziția către o afacere cu emisii de carbon reduse și zero, Dezvoltarea regională a gazelor naturale, Optimizarea afacerii tradiționale. Investiția noastră de lungă durata în inovare și în oamenii noștri, precum și angajamentul nostru față de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea vor contribui semnificativ la această transformare.

Preconizăm că strategia noastră pentru 2030 va avea patru rezultate definitorii. În primul rând, va genera o creștere semnificativă a fluxurilor de trezorerie, în timp ce vom dezvoltă noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia din surse regenerabile și mobilitatea viitorului și va testa noi tehnologii. În al doilea rând, va susține politică noastră de dividende extrem de competitivă până în 2030, oferind acționarilor noștri o creștere anuală de 5%-10% a dividendului de baza și o potențială distribuție de dividende speciale. În al treilea rând, va avea un impact semnificativ asupra tranziției către o afacere cu emisii mai reduse de carbon și va reduce intensitatea emisiilor noastre de carbon în toate segmentele de activitate. În al patrulea rând, va consolida securitatea aprovizionării cu energie a României și a Europei de Sud-Est, precum și reziliența energetică a UE.

În esență, vom continuă să jucăm un rol fundamental în furnizarea de energie pentru România – energie mai curată, livrată într-o manieră sustenabilă”, a declarat Christina Verchere, director general executiv al OMV Petrom.

Tranziția către emisii de carbon reduse

Ambiția OMV Petrom este de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050. Compania va acționa în trei domenii-cheie: decarbonizarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor naturale cu emisii mai reduse de carbon, urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii de carbon reduse și zero. Se preconizează că intensitatea emisiilor de carbon din operațiunile noastre va scădea cu aproximativ 30%, iar intensitatea emisiilor Scope 1-3 va scădea cu aproximativ 20% până în 2030. Țintim o reducere a intensității emisiilor de metan la mai puțin de 0,2% până în 2025, în linie cu țintele internaționale.

Ponderea gazului natural în mixul de producție de hidrocarburi al companiei va crește până la aproximativ 70%, ținând cont de rolul esențial al gazelor naturale de combustibil de tranziție în mixul energetic din România.

Creșterea producției proprii de gaze va sprijini, de asemenea, eforturile de decarbonizare ale țării, dat fiind că gazul poate înlocui cărbunele în generarea de energie electrică și poate permite integrarea capacităților de energie din surse regenerabile.

Pentru a oferi clienților o gama de opțiuni de energie cu emisii reduse de carbon pe termen lung, OMV Petrom va investi în producția de energie din surse regenerabile și de biocombustibili. Compania va pune în funcțiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile în România până în 2030. De asemenea, compania intenționează să depășească 15% biocombustibil din producția totală de combustibil în 2030, cu 150 mii tone pe an etanol celulozic din paie și 450 mii tone pe an de combustibil durabil pentru aviație și motorină din surse regenerabile.

Va fi dezvoltată o infrastructură de mobilitate cu emisii reduse de carbon, cu peste 500 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi. Această include cea mai mare rețea pentru vehicule electrice din regiunea operațională a OMV Petrom până în 2030, precum și mobilitatea GNL și investițiile GNC.

În a două jumătate a deceniului, compania va intensifica investițiile pentru a profită de oportunitățile în captarea și stocarea carbonului, precum și în hidrogen, care se anticipează a avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării.

Că atare, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activități cu emisii de carbon reduse și zero, care, împreună, vor reprezenta aproximativ 35% din valoarea cumulată a investițiilor până în 2030 și aproximativ 15% din EBIT CCA excluzând elementele speciale în 2030.

Dezvoltarea regională a gazelor naturale

Expansiunea regională a OMV Petrom în activitatea de Explorare și Producție până în 2030 se concentrează pe zona Marii Negre, despre care se estimează că deține resurse semnificative. Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezervă deciziei finale de investiție în 2022/2023, prima producție de gaze e așteptată aproximativ patru ani mai târziu.

Estimarea actuală a companiei în ceea ce privește resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investițiilor este de așteptat să fie mai mică de 2 miliarde euro. Producția la platou este estimată la aproximativ 70 mii barili echivalent țiței pe zi net pentru OMV Petrom.

Proiectele în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria și în blocul ÎI offshore din Georgia sunt, de asemenea, așteptate să progreseze, în timp ce va continuă explorarea regiunii extinse a Marii Negre.

Per ansamblu, contribuția proiectelor regionale de creștere la EBIT CCA excluzând elementele speciale este estimată la aproximativ o treime în 2030.

Optimizarea activităților tradiționale

Compania va continuă să valorifice modelul sau de afaceri integrat, cu accent pe valoare versus volum și excelență operațională în toate segmentele de afaceri. Ponderea totală a investițiilor alocate activelor tradiționale va scădea până în 2030 la aproximativ 45% de la aproape 100%, dar acestea vor continuă să aibă o contribuție solidă la EBIT CCA excluzând elementele speciale al Grupului.

În Explorare și Producție, OMV Petrom își propune să maximizeze recuperarea economică a zăcămintelor mature și să scadă costul de producție la aproximativ 7 USD pe baril echivalent țiței până în 2030. Până în 2025, producția de hidrocarburi este de așteptat să scadă marginal cu 3%, excluzând vânzările de active calculat că o rată anuală compusă, reflectând eforturile de a limita declinul natural. Ulterior, producția este de așteptat să crească la peste 160 mii barili echivalent țiței pe zi în 2030, cu peste 50% mai mare decât în ​​2025, datorită volumelor de gaze naturale din Neptun Deep.

În Rafinare și Marketing, rată medie de utilizare a rafinăriei este de așteptat să fie peste 95%. Compania se îndreaptă către o activitate de rafinare sustenabilă prin proiecte de biocombustibili avansați și explorează oportunități cu valoare adăugată, inclusiv o creștere a capacității de producție de aromatice.

În activitatea de retail, ambiția noastră pe termen lung este să ne menținem poziția actuală de lider în România prin strategia cu două mărci comerciale. Compania se pregătește pentru mobilitatea viitorului, care se așteaptă să fie mai inteligență, activată digital, cu stații de servicii oferind experiențe mai personalizate și soluții în timp util clienților.

În Gaze și Energie, compania aspiră să devină furnizorul preferat pentru clienți în tranziția lor energetică, crescând în același timp dincolo de gazele naturale din producție proprie și extinzându-și prezența pe piață, inclusiv la nivel regional. Acestea se vor traduce în vânzări totale de gaze de aproximativ 70 TWh până în 2030. În activitatea de energie electrică, investițiile în energie din surse regenerabile vor duce la o creștere a vânzărilor de energie verde la mai mult de 20% din vânzările totale de energie electrică până la sfârșitul deceniului.

Țintele financiare pentru 2030 includ generarea robustă de numerar, EBIT CCA excluzând elementele speciale de peste două ori mai mare în 2030 față de 2020, precum și o creștere progresivă a ROACE CCA excluzând elementele speciale la peste 12% în 2030.

Disciplină capitalului la nivel de proiect se bazează pe o guvernanță puternică, monitorizarea intermediară a proiectelor și evaluările post-investiție. Ratele noastre interne de rentabilitate pentru proiectele tradiționale și regionale de creștere în domeniul gazelor naturale sunt de peste 12%, în timp ce pentru tranziția energetică ne propunem să atingem rată internă de rentabilitate fără efect de levier de peste 9%.

Dividende: Strategia 2030 a OMV Petrom permite un angajament mai ferm privind creșterea dividendului, respectiv o creștere a dividendului de baza pe acțiune cu 5% – 10% pe an în medie până în 2030. Într-un mediu de piață favorabil și la discreția conducerii, ar putea fi distribuite și dividende speciale, cu condiția că planurile de investiții să fie finanțate. Dividendele totale sunt estimate să reprezinte aproximativ 40% din fluxurile de trezorerie din activitățile de exploatare ale companiei din 2022-2030 în scenariul de baza privind prețurile.

Politică de dividende a OMV Petrom este: „Compania se angajează să asigure acționarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend crescător, în concordanță cu performanță financiară și necesarul de investiții, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a companiei.”

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...