Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are ca prioritate refacerea industriei româneşti de stat, atât cât mai este, şi vrea să înceapă cu resuscitarea fabricilor Fortus Iaşi, Aversa Bucureşti şi a companiei de minerit Remin Baia Mare. „Marea problemă a industriei româneşti de stat este că duce lipsă de manageri profesionişti. Noi, la AVAS, intenţionăm să găsim specialişti din mediul privat care să poată pună pe picioare fabricile de stat. Clienţi există, tehnologia existentă încă le permite să menţină un nivel rezonabil al producţiei, tot ce trebuie e să ai omul potrivit cu soluţiile potrivite. Eu vin tocmai din mediu privat deci ştiu că soluţiile există”, spune preşedintele AVAS Adrian Volintiru pentru ECONOMICA.NET. Anterior numirii în acest post, Volintiru a fost director general la uzina Vulcan a omului de afaceri Ovidiu Tender pe care a reuşit s-o aducă pe profit în doar doi ani de la preluarea mandatului.
Cele mai multe şanse de redresare le are chiar Fortus Iaşi, potrivit lui Volintiru. Fostul Combinat de Utilaj Greu Iaşi a trecut printr-o privatizare eşuată, prin insolvenţă, iar acum este în administrare specială sub conducerea lui Gheorghe Chişcă, numit în funcţie chiar de AVAS. „Fortus este bancabilă, să ne gândim că are active de 235 de milioane de euro şi un credit de doar un milion de euro. Nici celelalte două fabrici nu au o situaţie dramatică”, a mai precizat Volintiru.
Fabrica de pompe şi hidrofoare Aversa Bucureşti este în faliment şi şi-a înstrăinat o parte din terenuri. Cel mai important activ al său este chiar terenul având în vedere că este situată în zona Moşilor din Bucureşti la doi paşi de kilometrul 0 al Capitalei.
Remin Baia Mare este valoroasă prin stocurile de pirită auriferă pe care le deţine. De mai mulţi ani este în conservare şi nu înregistrează datorii majore către stat sau entităţi private. Spe exemplu datoriile Remin la fisc sunt de circa 500.000 de lei.
Deocamdată, vânzarea de pachete majoritare ale altor companii de stat aflate în portofoliul AVAS nu se va face până la constituirea unei analize bine documentate cu privire la viabilitatea lor. Ce se poate rentabiliza nu se vinde, mai spune preşedintele AVAS.
În portofoliul actual al AVAS se află 329 de societăţi comerciale din care 13 sunt majoritare şi 316 minoritare. Potrivit strategiei elaborate sub fost conducere a Autorităţii, în acest an se dorea privatizarea a 50 de societăţi din portofoliu.