Noua strategie de securitate naţională a Republicii Moldova, aprobată în Consiliul Suprem de Securitate
‘S-a discutat o singură problemă: examinarea proiectului strategiei securităţii naţionale şi planul de acţiuni’, a indicat secretarul Consiliului, Alexei Barbăneagră, amintind că, încă din luna mai, preşedintele Timofti a emis un decret prin care a fost constituită o comisie specială cu scopul de a elabora acest document strategic. ‘Este unul dintre cele mai importante documente politice’, a subliniat Barbăneagră.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă, a menţionat că acest proiect trebuie să fie votat până la sfârşitul actualei sesiuni a forului legislativ.
În contextul actualei situaţii regionale, ‘este vital să avem o strategie nouă a securităţii naţionale. Suntem în criză de timp şi este necesar să ne grăbim’, a spus Untilă, subliniind că ‘până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare’, strategia naţională trebuie adoptată pentru a fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2017. El a pledat ca documentul să fie votat cât mai repede, astfel încât cheltuielile necesare pentru realizarea strategiei să fie incluse în bugetul pe anul viitor.
Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale atât de ordin extern, cât şi intern. Printre ameninţările externe majore figurează instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei şi riscul extinderii acestuia în Republica Moldova, implicarea cetăţenilor străini în probleme de politică internă şi susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala ameninţare de ordin intern este corupţia în organele de stat, conform documentului, precum şi instabilitatea din sectorul bancar, relevă Radio Chişinău.
Actuala Strategie de securitate naţională fusese adoptată în 2011, cu prevederea ca ea să fi fost actualizată în 2015.