Dezbaterea unei analize întocmite de experţii NATO cu privire la strategia nucleară a Moscovei se află pe agenda reuniunii de joi a miniştrilor apărării din statele Alianţei, scrie Agerpres.
‘Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forţelor nucleare ruseşti, creşterea nivelului de pregătire al acestor forţe şi posibila combinaţie între operaţiunile cu arme convenţionale şi cele cu arme nucleare, inclusiv în cadrul desfăşurării unui război hibrid’, explică un diplomat din cadrul NATO.
Tacticile de război hibrid aplicate de Rusia în conflictul din Ucraina, cum ar fi soldaţii şi vehiculele de luptă fără însemne, operaţiunile de dezinformare şi atacurile cibernetice, au determinat planificatorii militari ai NATO să propună la rândul lor o revizuire a strategiilor de abordare a situaţiilor conflictuale cu Rusia.
Totuşi, sursele citate menţionează că nu se aşteaptă la decizii concrete în urma reuniunii de joi, dar miniştrii apărării vor solicita responsabililor NATO o evaluare a implicaţiilor strategiei nucleare a Rusiei pentru Alianţa Nord-Atlantică, eventuale decizii urmând după această analiză.
Potrivit unui raport întocmit anul trecut de organismul de analiză al Congresului american – Congressional Research Service – conceptul de securitate naţională al Rusiei se bazează tot mai mult pe armele nucleare.
De altfel, Rusia a iniţiat un program amplu şi foarte costisitor de modernizare a forţelor armate, iar săptămâna trecută şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat că acest program, ce priveşte deopotrivă armele nucleare (strategice şi tactice) şi forţele convenţionale, nu va permite SUA şi NATO să obţină superioritatea militară asupra Rusiei. El a precizat de asemenea că numai în anul în curs armata rusă va primi 50 de noi rachete intercontinentale.
Preşedintele Vladimir Putin a aprobat în luna decembrie noua doctrină militară a Rusiei, ce menţionează extinderea NATO ca fiind riscul principal la adresa securităţii acestei ţări. Înaintea acestui moment, au existat solicitări din partea elitei militare ruse ca în noua doctrină să fie restabilită prevederea că Rusia poate executa o primă lovitură nucleară. Totuşi, propunerea nu a fost inclusă în documentul ce prevede însă că Rusia îşi rezervă dreptul să folosească arsenalul nuclear dacă este atacată cu arme nucleare sau convenţionale.