Noua strategie pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, construite cu chinezii, se amână. E nevoie de clarificări

05 08. 2018
cernavoda_3_4_84948000

Precizarea a fost făcută, la cererea noastră, de Robert Tudorache, secretar de stat în Ministrerul Energiei şi este necesară pentru a explica o situaţie aparent paradoxală.

În luna iunie, Guvernul adopta un memorandum confidenţial pentru accelerarea procesului de finalizare, în parteneriat public-privat, a recatoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Ulterior, Nucleerelectrica trebuia să actualizeze, pe baza acestui memorandum, forma revizuită de Strategie pentru elaborare a proiectuluI. Una dintre principalele modificări de ordin strict administrativ viza renunţarea la comisiile interministeriale de negociere, urmând ca negocierile să fie purtate exclusiv de Nuclearelectrica, pentru a nu se mai pierde timp.

Strategia revizuită urma să fie aprobată în şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 22 august. Însă, surprinzător, joi seara, Nuclearelectrica a primit de la Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al companiei o solicitare de includere pe agenda AGA a unui punct care blochează adoptarea strategiei revizuite.

Iată ce a cerut ministerul:

Solicitare de introducere a unui punct nou pe ordinea de zi AGEA, dupa punctul 1 de pe ordinea de zi publicata:

„Amanarea aprobarii formei revizuite a Strategiei de continuare a Proiectului, cu recunoasterea etapelor derulate pana la acest moment, inclusiv a celor derulate in temeiul prevederilor Memorandumului de Guvern nr. 20/12683/MB din 13 iulie 2017 si a mandatului subsecvent acordat Consiliului de Administratie SNN prin Hotararea AGA nr. 6/24.08.2017, in sensul:
a. Reorganizarii etapelor de negociere/aprobare existente si incetarea activitatii comisiilor desemnate (Comisia de negociere si Comisia Interministeriala), negocierile urmand a fi derulate de o comisie de negociere desemnata de conducerea executiva a SNN;
b. Modificarii art. 8.14 in sensul ca proiectul de Acord al Investitorilor si Act Constitutiv al JVC va fi supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN, in limita competentelor si atributiilor.”

Proiect de hotarare pentru punctul 2 de pe ordinea de zi actuala, care va deveni punctul 3 in urma completarii convocatorului:

„Constatarea ramanerii fara obiect a punctului de pe ordinea de zi privind aprobarea formei revizuite a Strategiei de continuare a Proiectului, cu recunoasterea etapelor derulate pana la acest moment, inclusiv a celor derulate in temeiul prevederilor Memorandumului de Guvern nr. 20/12683/MB din 13 iulie 2017 si a mandatului subsecvent acordat Consiliului de Administratie SNN prin Hotararea AGA nr. 6/24.08.2017, in sensul:

a. Reorganizarii etapelor de negociere/aprobare existente si incetarea activitatii comisiilor desemnate (Comisia de negociere si Comisia Interministeriala), negocierile urmand a fi derulate de o comisie de negociere desemnata de conducerea executiva a SNN;

b. Modificarii art. 8.14 in sensul ca proiectul de Acord al Investitorilor si Act Constitutiv al JVC va fi supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN, in limita competentelor si atributiilor, ca urmare a votului privind amanarea aprobarii formei revizuite a Strategiei de continuare a Proiectului.”

„Actionarul majoritar, Ministerul Energiei, a motivat solicitarea de suplimentare a ordinii de zi prin necesitatea de clarificare a unor aspecte si modificari din Strategia revizuita de continuare a proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda publicata pe site-ul SNN. Strategia de continuare a proiectului a fost revizuita in urma primirii de catre SNN in data de 25.06.2018 de la Ministerul Energiei, prin adresa nr. 261387, a unei informari cu privire la aprobarea de catre Guvernul Romaniei in data de 21.06.2018, a Memorandumului cu tema „Aprobarea unor masuri necesare pentru asigurarea continuitatii Proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda si finalizarea negocierilor cu investitorul selectat” si a solicitarii actionarului majoritar, Ministerul Energiei, de a intreprinde demersurile necesare pentru implementarea prevederilor memorandumului de govern”, mai informează Nuclearelectrica.

Explicaţiile

Cum solicitarea se bate cap în cap cu dorinţa manifestată de stat de a accelera proiectul, am cerut lămuriri lui Bogdan Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei. „Nu este ceva extraordinar. Am amânat oentru că în strategia revizuită nu este totul clar. Nu s-a pus în acord memorandumul iniţial cu strategia revizuită. Cu siguramţă va fi adoptată în următoarea şedinţă AGA, care va avea loc în septembrie”, ne-a declarat Tudorache.

Învestiţia în cele două reactoare de câte de 700 MW fiecare, începute de România în perioada comunistă, s-ar ridica la 6,4 miliarde de euro.

România are un acord de principiu pentru construirea reactoarelor cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN). La această valoare însă, partenerul chinez trebuie să se asigure că îşi va recupera banii investiţi, cu profitul aferent, din vânzarea pe piaţă a energiei electrice.

De aceea, Guvernul intenţionează să introducă sistemul contractelor de diferenţă. Mai multe detalii puteţi citi aici:

Guvernul caută soluţii cum să-i subvenţionăm pe chinezii care vor să facă reactoarele de la Cernavodă. A comandat un studiu pentru introducerea contractelor pentru diferenţă

România negociază de patru ani construcţia celor două reactoare cu partea chineză, potrivit unui memorandum semnat în septembrie 2014, şi, de atunci, mandatele de negociere au tot fost prelungite.

Cele două unităţi, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar însemna până la 14% din consumul naţional de energie electrică al României.

Centrala nucleară de la Cernavodă are două reactoare de câte 700 de MW, dar a fost concepută să aibă cinci, şi a fost pusă în operare comercială în anul 1996.