“Principiul este de a taxa pe poluator, pe conceptul de taxare a emisiilor de CO2, acesta fiind angajamentul României si al UE, si nu taxarea poluarii. În totalul componentelor poluarii, 80% o reprezinta componenta de dioxid de carbon” s spus ministrul Mediului marţi seară, la Antena 3.
“Noul concept ce face? Înmulţeşte un preţ care este stabilit în cadrul unui sistem şi care este fundamentat pe baza unor corelaţii europene, cu emisiile de CO2 şi se aplică o cotă de depreciere aşa cum este stabilită la nivelul Comisiei Europene. Cota de emisie se înmulţeşte cu un tarifar şi cu o cotă de vechime a maşinii, şi asta e tot, asta e taxa” a explicat Rovana Plumb.
Noutatea absolută este că, în condiţii comparabile de poluare, maşinile mai noi vor fi taxate mai tare decât cele mai vechi, după cum reiese din ce a spus ministrul Mediului.
“Cu cât maşina e mai veche, cu atât cota de depreciere e mai mare. La o vechime de peste 14 ani avem o cotă de depreceiere de 90%” a spus ministrul. Solicitată să explice şi să răspundă la întrebarea “Între o maşină euro 5 de patru ani şi una de doi ani, unde se plăteşte taxa mai mare” ministrul mediului a spus că va plăti mai mult “cel care o are de doi ani, pentru ca este vorba despre durata de viaţă. Cea veche se apropie de deşeu, deci durata de poluare este mai mică”.
Rovana Plumb a mai dat exemplul taxării unei maşini vechi: “Acum, pentru o maşină de peste 14 ani se plătesc între 3.300 şi 33.000 de euro. În noul concept se ajunge undeva la 100 de euro”
Totuşi, ministrul a spus noul sistem de taxare va conduce la o înnoire a parcului auto, declarându-se convins că noul timbru de mediu nu va conduce la o creştere a numărului de maşini vechi.
Rovana Plumb a spus că astăzi va oferi şi câteva exemple de calcul a noii taxe. Timbrul de mediu se va plăti o singură dată, doar de către cei care nu au plătit vechea actuala taxă auto.
Noul timbru de mediu va înlocui actuala taxa de poluare, intrată în vigoare la momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2014 şi modificată de mai multe ori.
Pentru un VW Golf 4 din perioada 2001-2003, euro IV, taxa variază între 264 şi 452 de euro, în creştere faţă de valorile actuale, cuprinse între 147 şi 238 de euro.
Pentru un Opel Astra, tot euro IV, din acelaşi interval, noua taxă va fi, în funcţie de emisii, între 354 şi 573 de euro, tot mai mare decât vechea taxă, cuprinsă între 222 şi 359 de euro.
În cazul unui VW Passat, pentru o maşină din 2008, euro IV, taxa scade de la 1.132 de euro la 878 de euro, iar pentru una din 2004, cu aceeaşi cilindree, dar din 2004, euro III, taxa scade de la 1.830 de euro la 1.657 de euro
Pentru un Ford Focus euro IV, cu motor de 1,6 litri, din perioada 2004-2006, noua taxă va fi cuprinsă, în funcţie de nivelul emisiilor, între 336 şi 440 de euro. Mai mult faţă de cât se plăteşte acum, între 293 şi 383 de euro.