Tulpina mutantă a fost descoperit joi la o femeie care a intrat în landul Baden-Wuerttemberg, din sud-vestul Germaniei, după ce a venit duminică din Marea Britanie, a precizat ministerul regional al Sănătăţii, cu sediul la Stuttgart, scrie Agerpres.
Femeia prezintă simptome uşoare şi se află în izolare la domiciliu. Trei persoane care au intrat în contact apropiat cu aceasta sunt de asemenea în carantină.
Danemarca a descoperit 33 de cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus
Danemarca a identificat 33 de infectări cu noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte rapid în unele zone din Marea Britanie, potrivit autorităţilor, relatează Reuters.
Institutul de stat pentru vaccinuri (SSI), autoritatea daneză pentru boli infecţioase, a afirmat într-un raport publicat miercuri că aceste cazuri au fost descoperite în urma unor teste pentru depistarea COVID-19 efectuate între 14 noiembrie şi 14 decembrie.
Danemarca, un lider internaţional în secvenţierea genomului, a analizat până acum material de la 7.805 de teste pozitive în acea perioadă, ceea ce înseamnă că tulpina a fost găsită în circa 0,4% din infectări.
Întrucât doar 13,5% din testele pozitive din acea perioadă au fost analizate până acum, SSI susţine că procentul cazurilor infectate cu noua tulpină de COVID-19 s-ar putea schimba.
„Ultimele rezultate ale secvenţierii genetice indică faptul că au existat infectări comunitare în Danemarca cu noua tulpină a virusului din Anglia, deşi la un nivel foarte scăzut”, a precizat SSI.
Danemarca, ca numeroase alte ţări, a suspendat zborurile din Marea Britanie, unde noua tulpină a virusului, despre care se crede că se transmite mai repede decât cele care circulă deja, s-a răspândit rapid în sudul Angliei, inclusiv la Londra.
Informaţiile preliminare nu au sugerat că cele 33 de persoane care au contactat această tulpină au avut vreo legătură cu Anglia sau au călătorit în alte ţări, a precizat SSI.
În Italia a fost detectat un caz al noii tulpini la o persoană care nu a avut contacte cu Marea Britanie
Noua tulpină britanică a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată la o persoană din Loreto, Ancona, fără ca aceasta să fi avut contact cu persoane din Marea Britanie, transmite EFE.
Surse medicale citate de mass-media italiane au informat că persoana a fost supusă unui test molecular pentru a detecta COVID-19 în urmă cu câteva zile deoarece acuzase o răceală serioasă. În prezent, această persoană se află în izolare împreună cu familia sa.
„Între timp am aprofundat investigaţiile şi acum ştim că este varianta engleză”, a confirmat pentru agenţia de presă Ansa directorul laboratorului din Ancona, Stefano Menzo.
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, despre identificarea căreia ministrul sănătăţii Matt Hancock a informat în Camera Comunelor pe 14 decembrie, pare a fi „mai contagioasă” decât cealaltă tulpină, dar nu mai periculoasă, potrivit unor experţi.
În Italia a fost detectată deja pe 20 decembrie o persoană infectată cu acelaşi tip de coronavirus detectat în Regatul Unit. Aceasta a fost plasată în izolare, conform unui comunicat al ministerului sănătăţii.
Departamentul ştiinţific al spitalului Celio din Roma a raportat că genomul unui virus SARS-CoV-2 fusese secvenţiat la o persoană sosită din Marea Britanie „cu varianta identificată în ultimele săptămâni în această ţară”.
Pacientul şi partenera sa sosiseră în Italia „în ultimele zile” cu un zbor care a aterizat pe aeroportul din Fiumicino şi au fost plasaţi în izolare.
Guvernul italian a suspendat duminică zborurile dinspre Marea Britanie, după ce Londra a confirmat apariţia unei noi variante a virusului, şi a interzis intrarea pe teritoriul său a persoanelor care au fost în această ţară în ultimele paisprezece zile.
Ministrul de externe Luigi Di Maio a autorizat întoarcerea italienilor care locuiesc în Marea Britanie pe baza unui test PCR efectuat cu 72 de ore înaintea revenirii şi a obligaţiei de a se carantina.
Coronavirus: Indicatorul de răspândire a virusului în Italia, în creştere pentru a doua săptămână consecutiv
Coronavirusul a câştigat din nou teren în Italia, unde un indicator cheie al pandemiei s-a înrăutăţit pentru a doua săptămână consecutiv, au anunţat joi autorităţile sanitare, relatează DPA.
Valoarea ratei de reproducere (R), care indică rapiditatea cu care se răspândeşte virusul, a crescut la 0,9, de la 0,86, respectiv 0,82 în ultimele două săptămâni, a declarat într-un comunicat Giovanni Rezza, înalt oficial în Ministerul Sănătăţii.
Italia a reuşit să reducă răspândirea noilor infecţii odată cu adoptarea restricţiilor diferenţiate pe regiuni, la începutul lunii noiembrie, însă efectele acestora se menţin la un platou.
Rezza a precizat că ţara a înregistrat 330 de cazuri de virus la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, în scădere faţă de 375 săptămâna trecută, numind-o „o reducere minimă”. În mod ideal, cazurile ar trebui să fie sub 50 la 100.000 de locuitori, a precizat el.
„Toate acestea înseamnă că trebuie să menţinem garda sus, precum şi restricţiile care au fost luate”, a remarcat Rezza.
Ziua de joi marchează debutul măsurilor speciale de restricţionare a deplasărilor în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, în timpul cărora italienii vor fi în mare parte izolaţi în case.
Guvernul a permis, însă, locuitorilor să primească maximum două persoane în casele lor, dar şi copii cu vârste sub 14 ani, putând avea astfel loc reuniuni de familie în cadru restrâns la masa de Crăciun.
Italia este una dintre ţările cele mai afectate de coronavirus. Cu o populaţie de 60 de milioane, statul a înregistrat până în prezent în jur de 70.400 de decese asociate COVID-19, mai mult decât orice altă ţară din Europa.
Patru cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, depistate în Israel
Israelul a detectat patru cazuri de infectare cu noua tulpină, mai contagioasă, a coronavirusului SARS-CoV-2, apărută în Marea Britanie, a informat miercuri Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.
Trei din cele patru persoane infectate au revenit din Anglia şi se află acum în izolare într-un hotel desemnat ca facilitate de carantină, a indicat ministerul. Cel de-al patrulea caz se află sub investigaţie.
Israelul a demarat sâmbătă vaccinarea anti-COVID-10 a populaţiei, până acum fiind administrate 70.000 de doze, la o populaţie de 9 milioane de locuitori, arată datele Ministerului Sănătăţii.
Israelul, care şi-a asigurat vaccinuri de la producătorii Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, se aşteaptă să dispună de suficiente doze până la sfârşitul anului pentru a le administra celor 20% dintre locuitori consideraţi cei mai predispuşi la complicaţii.
Bilanţul de până acum al infectărilor cu SARS-COV-2 este de 383.385 de cazuri, din care 3.136 de decese. Guvernul a impus de două ori carantină naţională şi ar putea dispune în curând noi restricţii severe în contextul înmulţirii cazurilor noi.A
Numărul cazurilor de COVID-19 creşte din nou în Anglia, 1 din 85 de persoane fiind infectate (sondaj)
Incidenţa cazurilor de COVID-19 în Anglia a crescut din nou în săptămâna care s-a încheiat pe 18 decembrie, circa 645.800 de persoane, echivalentul a 1 din 85, fiind depistate pozitiv, potrivit estimărilor, a precizat joi Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie (ONS), conform Reuters.
”Procentul persoanelor testate pozitiv a continuat să crească vertiginos în Londra, estul şi sud-estul Angliei. Londra are în prezent cel mai mare procent de persoane testate pozitiv”, a precizat ONS.
Incidenţa în săptămâna precedentă era de 1 la 95, potrivit estimării ONS.
Tot joi, într-o comunicare separată, serviciul pentru testare şi monitorizare din Anglia a anunţat că a înregistrat o creştere de 58% de la o săptămână la alta în numărul cazurilor COVID-19 pozitive detectate.
Acelaşi departament a mai precizat că în săptămâna 10-16 decembrie, 139.332 de cazuri pozitive au fost transferate către serviciul de localizare a persoanelor care au venit în contact cu cei infectaţi, 88,1% dintre aceştia fiind contactaţi şi plasaţi în izolare la domiciliu, o creştere uşoară faţă de procentul de 87,5% înregistrat săptămâna precedentă.
Proporţia persoanelor care au venit în contact cu cazuri pozitive şi care au fost localizate a rămas constantă, de 92,6%, a mai precizat serviciul pentru testare.
Coronavirus: Rusia stabileşte noi recorduri negative privind cazurile de infectare şi de deces
Rusia a înregistrat joi cifre-record privind cazurile de infectare cu noul coronavirus şi de deces, în absenţa unei carantine generalizate în pofida unui al doilea val care afectează ţara, relatează AFP.
Autorităţile ruse au raportat 635 de decese şi 29.935 de noi cazuri de infectare în ultimele 24 de ore. Bilanţul total al contaminărilor a depăşit 2,96 milioane, iar numărul deceselor a ajuns la 53.096.
Capitala Moscova, în continuare principalul focar epidemic, a înregistrat, de asemenea, un nou record de contaminări zilnice (8.203).
A patra cea mai afectată ţară din lume, Rusia înregistrează noi recorduri în fiecare săptămână, situaţia fiind deosebit de îngrijorătoare în regiunile cele mai sărace, deseori insuficient dotate.
Însă, cifrele oficiale publicate de autorităţile ruse reflectă o mortalitate mai scăzută în comparaţie cu Europa de Vest sau Statele Unite, un rezultat cu care preşedintele Vladimir Putin se laudă de mai multe luni, notează AFP. Putin a afirmat joia trecută, în cadrul conferinţei sale de presă anuale, că Federaţia Rusă a gestionat „mai bine” pandemia de coronavirus decât ţările din Occident. Potrivit lui, sistemul rus „s-a dovedit mai eficient” decât cel al altor ţări, în special din Occident.
Cu toate acestea, autorităţile ruse nu contabilizează decât decesele a căror cauză principală este COVID-19, confirmate prin autopsie.
Agenţia oficială de statistici Rosstat a înregistrat în octombrie 2020 aproape 50.000 de decese în plus faţă de cifrele din octombrie 2019. Între martie şi sfârşitul lunii octombrie, numărul deceselor consemnate în plus în comparaţie cu cifrele din aceeaşi perioadă a anului trecut s-a ridicat la aproape 165.000, ceea ce ar sugera un bilanţ mult mai grav faţă de ceea ce recunosc autorităţile, notează AFP.
Guvernul a refuzat până în prezent impunerea unei noi carantine naţionale pentru a menţine economia deja afectată şi se bazează pe imunizarea în masă a populaţiei ruse cu vaccinul dezvoltat de Moscova, Sputnik V.