Noua vedetă pe piaţa imobiliară: segmentul logistic şi industrial

27 05. 2015
ctp_67105100

Dezvoltatorul imobiliar P3, deţinut de TPG Real Estate şi Ivanhoe Cambridge, două dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, a finalizat la începutul acestui an achiziţia celui mai mare parc logistic din România – Europolis Logistic Park, achiziţie estimată la 120 de milioane de euro. P3 a cheltuit doar anul trecut peste un miliard de euro pentru achiziţia de parcuri logistice în regiune. Iar americanii din spatele P3 au planuri pentru România: au anunţat extinderea parcului cumpărat de la austriecii de la CA Immo.

Intitulat acum P3 Bucharest Park, proiectul se va extinde cu două noi clădiri, cu o suprafaţă totală de 75.000 de mp, iar investiţia se ridică la 35 de milioane de euro. 

Şi nu doar Bucureştiul e în planurile de extindere, ci şi oraşele din provincie. Ian Worboys, CEO P3, declara recent că sunt analizate oportunităţi şi în apropierea oraşelor Timişoara şi Cluj Napoca, şi asta pentru că mai multe companii, care sunt chiriaşi în parcurile P3 din alte ţări, şi-au exprimat interesul pentru noi spaţii pe piaţa locală.

Companiile se uită la România

Acelaşi lucru îl spune şi directorul dezvoltatorului ceh CTP, Remon Vos, care a cumpărat recent două parcuri industriale în România, pe lângă mai multe terenuri pe care le deţine deja, şi pe care le-a cumpărat înainte de criză. După mai mulţi ani de pauză, CTP vede potenţial pe acest segment al pieţei imobiliare, potenţial generat mai mult de intenţia companiilor de a se extinde.

Bugetul de investiţii al CTP pe piaţa locală în acest an este de 100 de milioane de euro, după ce a achiziţionat Mercury Logistic Parc de lângă Bucureşti, dar şi Cefin Logistic Park din Arad.

„Clienții noștri caută un partener care să construiască pentru ei și de aceea vedem oportunități de investiții în România. Chiriașii noștri sunt principalul motiv din spatele deciziei noastre de a veni în România. Ținem legăura cu ei și știm unde vor să fie, unde au nevoie să fie în viitor. Așa am decis și plănuit strategia noastră și unde vrem sa investim. Inițial, când companiile au venit în Europa Centrală și de Est, au venit pentru costurile reduse de producție. Între timp, aceste companii au aflat că pot face mult mai multe, de la logistică și ditribuție, la centre de cercetare și dezvoltare”, mai spune Remon Vos.

Una dintre companiile nou intrate pe piaţa din România este grupul german Fränkische, specializat pe dezvoltarea, producţia şi comercializarea tuburilor, conductelor și componentelor de sistem din plastic şi metal pentru aplicații structurale și de inginerie civilă, precum și pentru industria auto.

CTP a construit pentru Fränkische România o unitate de producţie de 4.000 de mp la Turda, investiţie de 5 milioane de euro, care a fost predată la începutul lunii aprilie.

„A fost decizia Fränkische de a veni în România, pentru că furnizează piese către producătorii din industria auto de aici și au vrut să aibă o prezență locală, cu o unitate de producție”, mai spune Vos.

Dezvoltatorul se află în negocieri cu un alt potenţial chiriaş în proiectul de la Turda, care îşi va reloca o parte din activitatea de producţie din vestul Europei, în România.

Papalekas vrea să investească 300 de milioane de euro în sectorul logistic

Compania Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care în ultimii ani s-a concentrat mai mult pe segmentul de birouri, schimbă puţin macazul şi vrea să dezvolte mai multe spaţii logistice şi industriale.

Anul trecut, Papalekas a cumpărat proiectul TAP din Timişoara, acolo unde cei mai mari chiriaşi sunt grupurile internaţionale Valeo şi Continental.

„Segmentul logistic poate creşte exponenţial. Am livrat spaţii pentru Continental şi Valeo şi vor să se extindă. În plus, vor creşte foarte mult achiziţiile online ale românilor. Cu cât cor cumpăra mai multe bunuri online, cu atât va fi nevoie de mai multe cutii. Şi oriunde vei vedea cutia, va duce la dezvoltarea de spaţii logistice”, a declarat la o întâlnire cu presa, Ioannis Papalekas, CEO Globalworth.

Peste 30% din cererea de spaţii logistice înregistrată în ultimele luni din 2014 a venit pe fondul creșterii puternice a vânzărilor cu amănuntul și a comerțului online în perioada de vârf reprezentată de Black Friday și sărbătorile de iarnă, se arată într-un studiu JLL.

Papalekas are în plan achiziţia de alte terenuri la Timişoara, dar şi la Cluj-Napoca. Investiţiile, doar pe partea logistică, s-ar ridica la 300 de milioane de euro.

Insă, odată reapărut interesul pentru dezvoltarea de spaţii logistice, au crescut şi aşteptările proprietarilor de terenuri cu potenţial.

„Purtăm discuţii pentru achiziţia de terenuri, însă toţi vor să vândă cu preţul care va fi peste doi ani, cu proiectul deja imaginat pe teren. Avem discuţii cu mai mulţi chiriaşi pentru un proiect la Cluj, pentru care căutăm teren”, mai spune Papalekas.

Deocamdată, singurul proiect industrial aflat în portofoliul Globalworth este TAP, din apropierea aeroportului din Timişoara, unde principalii chiriaşi sunt Continental, Valeo şi Elster.

Valad Europe, cu ochii pe România

Valad Europe, deţinută acum de fondul de investiţii australian Cromwell Property Group, cu o capitalizare bursieră de aproape 1,5 miliarde de euro, are ochii aţintiţi şi spre piaţa din România. În prezent, Valad Europe achiziţionează proprietăţi în mod activ în întreaga regiune în numele fondului Valad Central Europe Retail Partnership, lansat în 2014, cu un capital de 500 milioane de euro, şi gestionează Central European Industrial Fund, care deţine trei active situate în România, potrivit informaţiilor furnizate de Cromwell la solicitarea ECONOMICA.NET. Valad mai administrează şi Valad Polish Retail Fund, cumpărat în 2013 şi care dispune de un capital de 600 de milioane de euro

„Proprietăţile comerciale atrag în prezent mult interes din partea investitorilor internaţionali. Pe măsură ce randamentele se comprimă şi preţurile activelor de bază din mai multe pieţe tradiţionale încep să devină competitive, este foarte probabil să vedem mai mulţi investitori care realizează parteneriate cu fonduri de investiţii pan-europene, capabile să livreze strategii transfrontaliere, şi care vizează activele de bună calitate, la randamente atractive în ţări precum România. Acesta este comportamentul pe care îl observăm pe segmentul industrial din România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Karol Pilniewicz, şeful Valad pe Europa Centrală.

Valad Europa administrează peste 5,3 miliarde de euro de active imobiliare, în 24 fonduri şi mandate, care cuprinde peste 400 de active şi 3.700 de chiriaşi. Pe piaţa locală, Valad deţine trei proprietăţi: A1 Business Park, A1 Business Park Gamma şi Domneşti Business Park.

Proprietarul anterior al Valad Europe a fost Blackstone, cel mai mare fond de private equity din imobiliare, cu active în gestiune ce depăşesc 93 de miliarde de dolari. Blackstone a cumpărat Valad în 2011, iar la începutul lunii trecute s-a finalizat vânzarea portofoliului Valad Europe către australienii de la Cromwell Property Group.

Trendul build-to-suit continuă

Stocul de spaţii industriale din România este estimat la aproximativ 1,9 milioane mp, iar jumătate din acesta este localizat în huburile industriale din și de lângă București. Ultimele luni ale anului 2014 nu au adus livrări noi, însă pe întreg anul s-au livrat 3.000 mp în Otter Logistics Park din București, o fabrică de scaune de automobile (Lear Corporation) de 12,000 mp în Solo Industrial Park Leţcani de lângă Iași, și extinderile de 27,000 mp din Ploiești West Park și de 45,000 mp în Timișoara Airport Park. 

Specialiştii imobiliari se aşteptă ca cererea să crească și anul acesta, datorită performanțelor bune ale economiei. Cerea ar putea fi concretizată prin mai multe contracte ale companiilor logistice și din comerțul on-line, lucru ce ar putea aduce un val de noi dezvoltări în 2015, în special în București, în timp ce chiriașii industriali vor continua să se dezvolte în Romania. Trendul stabilit deja, acela de build-to-suit (nr. suprafeţe de o anumită mărime, construite la cererea chiriaşului ), va continua, se arată într-un raport al JLL.