Noul an şcolar începe pe 11 septembrie. Compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

Anul şcolar 2017 - 2018 începe pe 11 septembrie, a anunţat luni ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop.El a spus că actualul calendar care prevede începerea noului an şcolar pe 11 septembrie a fost stabilit încă din luna februarie, împreună cu partenerii sociali. Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu interactiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, istorie, geografie, Educaţie plastică, muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar, scrie News.ro.
AGERPRES - lun, 04 sept. 2017, 12:47
Noul an şcolar începe pe 11 septembrie. Compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

‘Tot în acest sediu am fost secretar de stat în februarie când am discutat alături de partenerii sociali, părinţi, elevi, reprezentanţi ai sindicatelor structura anului şcolar. Atunci am stabilit structura anului şcolar cu cele 35 – 36 de săptămâni absolut necesare pentru desfăşurarea unui an şcolar în România. Fapt pentru care, în data de 11 septembrie, aşa cum spune ordinul de ministru, începe anul şcolar din învăţământul preuniversitar 2017 – 2018. Sunt foarte multe şcoli care sunt în renovare şi personal nu cred că amânarea începerii anului şcolar cu o săptămână va schimba foarte mult situaţia din punctul acesta de vedere, dacă vrem să fim cinstiţi cu noi înşine. Alături de Federaţia Asociaţiilor de Părinţi în luna februarie a acestui an am luat această decizie de începere a anului şcolar în 11 septembrie’, a explicat demnitarul, într-o conferinţă de presă.

 Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu interactiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, istorie, geografie, Educaţie plastică, muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară.

Compendiul interactiv pentru clasa a V-a cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi Limba modernă 2 (engleză, franceză şi germană), Educaţie socială, istorie, geografie, Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Educaţie tehnologică, TIC sau consiliere.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că materialele din compendiu sunt realizate în aşa fel încât să acopere primele două luni ale anului şcolar, compendiul având 296 de pagini şi fiind structurat pe şase arii curriculare.

Ministrul a mai spus că a început de luni distribuirea compendiului în unităţile şcolare, urmând ca până în 8 septembrie compendiul să ajungă în toate unităţile şcolare.

Legea educaţiei va fi gata în septembrie 2018. Cum se schimbă viaţa elevilor din România 

Ministrul Liviu Pop a anunţat într-un interviu pentru News.ro că de la 1 ianuarie 2018 va exista un judeţ – pilot în care întreg sistemul educaţional va fi digitalizat şi că din toamna acestui an va începe pregătirea celor 4.000 de cadre didactice necalificate din sistemul universitar.

Liviu Pop precizează că mai sunt vacante 1.536 de posturi de director şi de director adjunct de şcoală, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural.

El mai spune că are un plan legat de manualele auxiliare şi dă asigurări că tot ceea ce va face în această privinţă va fi legal, fără însă a furniza alte detalii.

Iată cele mai importante declaraţii din interviu acordat în luna august pentru News.ro:

Liviu Pop: Sunt două lucruri pe care cred că trebuie să le îmbunătăţim: utilizarea telefonului să nu fie făcută nici de către elevi şi nici de către profesori, iar elevul de serviciu, ca noţiune, să dispară pentru că există suficientă resursă umană la nivelul unităţii de învăţământ care să asigure această intrare- ieşire în unitatea şcolară. Mă refer la personalul TESA, didactic auxiliar sau chiar didactic, numai dacă este necesar”.

Rep: Legat de evaluările din primar şi gimnazial, dar şi de examenele naţionale, sunt prevăzute anumite schimbări?

Liviu Pop: Nu, pentru că sunt prevăzute în Legea educaţiei naţionale, iar aceasta nu poate fi modificată pentru anul în curs. Şi, aşa cum am spus, anul viitor vom finaliza proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale

Rep: Când veţi avea noul proiect al Legii educaţiei?

Liviu Pop: Noul proiect o să-l avem după dezbateri la începutul sesiunii parlamentare viitoare, adică în septembrie 2018.

Rep: Cum poate fi rezolvată problema miilor de cadre didactice necalificate din sistem?

Liviu Pop: Am avut legea salarizării unitare, pe care am adoptat-o şi care aduce plus valoare pe salarizarea dascălilor, şi avem un proiect-pilot pe fonduri europene pe care îl vom duce în zona aceasta a calificării colegilor noştri care lucrează în învăţământul preuniversitar pe specializările pe care le predau.

Rep: Când vor începe pregătirea cele peste 4.000 de cadre didactice necalificate şi cât va dura?

Liviu Pop: Proiectul va demara în toamna acestui an. Vor fi pregătiţi să se califice. Sunt două categorii de necalificaţi: cei cu studii medii şi cei cu studii superioare cu licenţă sau master într-o disciplină, dar care predau altă disciplină decât specializarea pe care o au.

Rep: Digitalizarea, cu toate componentele, mai ales, catalog electronic. Putem vorbi de extinderea programului în condiţiile în care spuneaţi că nu există internet în multe şcoli?

Liviu Pop: Avem trei capitole pe zona aceasta în programul de guvernare – internet în fiecare unitate în următorii doi ani de zile. Avem doar 66 la sută din unităţi conectate la Internet. În acelaşi timp, din 1 ianuarie 2018 vom avea un judeţ-pilot în care vom digitaliza direct sistemul. Ministerul Educaţiei are trei proiecte mari – wireless campus, internet în toate unităţile şcolare, biblioteca şcolară virtuală, care trebuia făcută din 2011, dar nimeni nu a fost capabil să o facă şi acest management al şcolarităţii, unde acest catalog electronic va face posibil ca părintele să primească în mod real şi direct situaţia elevului. Avem manuale pe suport electronic, facem biblioteca virtuală, aducem internet în fiecare clasă.

Rep: Aveţi o strategie cu privire la auxiliarele care fac ghiozdanul foarte greu?

Liviu Pop: Analizez acum situaţia. Văd şi eu la copilul meu că manualele sunt foarte subţiri, iar auxiliarele mai grele . M-am gândit ce voi face pe acest segment, şi tot ceea voi face voi face legal.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...