Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanți CNADNR nu au confirmat încă informația.
„Dacă nu sunt contestații, semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor ar urma să aibă loc în jur de 25 mai. (Această durată pînă pe 25 mai constă dintr-o serie de termene legale pentru comunicarea rezultatelor, perioada de depunere a contestațiilor, constituirea garanțiilor de bună execuție, etc).”, scria joi pe pagina sa de Facebook Cătălin Drulă, consultantul premierului pe probleme de infrastructură.
Compania de Autostrăzi și Drumuri desemnase câștigător un constructor din România aflat în insolvență (STRACO) care oferise 20 milioane de euro- la jumătate față de suma de plecare. La momentul desemnării câștigătorului reprezentanții CNADNR precizau că legislația permite atribuirea unor contracte firmelor aflate în insolvență.
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a decis ulterior reevaluarea ofertelor depuse, după contestațiile depuse de două companii participante la licitație.
Urmare a Deciziei C.N.S.C. din 17 decembrie 2015 oferta Drumuri si Poduri Gheorgheni a intrat în reevaluare, iar contestația depusă de S.C. Astaldi S.P.A a fost respinsă.
În data de 28 decembrie 2015, Asocierea SC ASTALDI – ASTALROM SA și S.C. DRUMURI SI PODURI GHEORGHIENI S.R.L au depus recurs la Curtea de Apel București fiind nemulțumite de decizia CNSC. În data de 8 martie 2016 Curtea de Apel București a respins cererile de recurs ale ambilor contestatari.
În urma reevaluării ofertelor depuse, a fost desemnată câștigătoare aceeași asociere ca și în prima fază a licitației.
Pasajul suprateran de la Domnești, care va avea o lungime de 260 metri, va fi unul dintre cele mai mari proiecte pentru fluidizarea circulației pe centura Capitalei și ar urma să fie construit în doi ani de la semnarea contractului.
Cătălin Homor, actualul director general al CNADNR, a lucrat anterior pentru firma Comnord SA.