Noul Cod Fiscal ar putea sa prevada penalitatea de nedeclarare a proprietatilor imobiliare
In momentul actual nu se poate vorbi decat de zvonuri, noul Cod Fiscal fiind discutat in spatele usilor inchise pana la obtinerea unei forme finale ce va fi prezentata pentru dezbatere publica. Aceasta lipsa de transparenta nelinisteste jucatorii principali de pe piata imobiliara, in mod special ca variantele initiale ale noului Cod Fiscal aparut in presa par excesiv de aspre si mult prea dure cu contribuabilii, prevazand o penalitate de nedeclarare ce porneste de la 10% si poate ajunge pana la 100% in caz de evaziune fiscala.
Acesta penalizare s-ar aplica inclusiv in cazul persoanelor fizice sau juridice care uita sau isi decalara gresit impozitele si au datorii mai mari de 50 de lei. Acestor sume li se vor adauga dobanzi si penalitati aferente.
In conditiile in care conform unor site-uri de specialitate precum www.GIMO.ro piata incepe incet sa se dezghete iar investitorii par din nou interesati de piata imobiliara, sanctiunile prevazute in noul cod fiscal pot reprezenta un pas in spate, in mod special cand aceste penalitatile pot ajunge si pana la 22.200 de euro pentru contribuabilii cu venituri oneste si nu au limita superioara pentru actele de evaziune.
Oamenii de afaceri carte sunt impotriva acestei modificari acuza guvernul de incercarea de acoperire a micsorarii de 0,02% la dobanda de intarziere la plata prin aceste noi prevederi.
Daca modificarile ar fi aprobate, penalitatea va putea fi impusa persoanelor fizice sau juridice fara hotarare judecatoreasca, prin simpla constatare a unei autoritati fiscale.
Comunitatea oamenilor de afaceri de pe piata imobiliara din Romania se arata puternic ingrijorata de aceasta lipsa de transparenta ce duce catre suspiciuni bine argumentate conform carora guvernul ar incerca sa isi formeze un context fiscal favorizant pentru bugetul de stat in defavoarea contribuabililor, inclusiv a celor onesti.
Noul cod fiscal ar putea renunta la impozitarea progresiva
Cu toate acestea, nu vin doar vesti proaste din partea ministerului finantelor care lucreaza la noul cod Fiscal ce ar trebui, teoretic sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2015. In ceea ce priveste schema de impozitare a cladirilor este posibil ca incepand cu anul viitor persoanele fizice sa plateasca mai putin decat persoanele juridice chiar si in cazul in care detin mai multe proprietati imobiliare.
Se discuta renuntarea la impozitarea progresiva criticata puternic care prevede in momentul actual o majorare de impozit de pana la 300% incepand cu a doua proprietate imobiliara detinuta. Aceasta metoda nu a facut decat sa incurajeze practicile de evitarea a acestor plati suplimentare precum nedeclararea corecta sau alte practici de economie neagra ce au afectat puternic economia in ultima perioada.
Conform recomandarilor FMI se ia in considerare impozitarea ad valorem a proprietatilor imobiliare, adica in functie de valoarea de piata a locuintei. Daca acest tip de impozitare este adoptat, cladirile vor fi impozitate pe baza unor raporturi de evaluare a valorii lor de piata si nu in functie de valoarea contabila asa cum este cazul in prezent.