În primul său interviu în funcție, Dan Jorgensen a avertizat că UE „se clătina” în efortul său de ani de zile de a renunța la combustibilul rusesc. În special, el a subliniat că aprovizionarea în creștere cu gaz natural lichefiat (LNG) rusesc, precum și dependența a cinci state membre de energia nucleară rusă, reprezintă preocupări deosebite.
„Că am reușit să ne reducem dependența în această măsură este într-adevăr o mare realizare”, a spus Jorgensen pentru Politico. „Dar este evident că ceva trebuie făcut diferit, pentru că mergem în direcția greșită”.
După cum a subliniat apoi, el va întocmi „o foaie de parcurs specifică, ce va include instrumente și mijloace eficiente pentru a rezolva partea rămasă a problemei”.
Mai precis, potrivit comisarului, planul UE se va concentra în principal pe gaze naturale, dar și pe petrol și nuclear și va fi implementat în primele 100 de zile de la preluarea mandatului, acordându-și efectiv un termen limită de la jumătatea lunii martie.
Se observă că, în 2024, UE este de așteptat să importe cu aproximativ 10% mai mult LNG din Rusia decât în 2023, potrivit datelor Kpler. Din acest motiv, sarcina de a întrerupe complet alimentarea cu energie din Rusia nu va fi o sarcină ușoară. În plus, acest efort este probabil să întâmpine reacții puternice din partea unor țări precum Ungaria și Slovacia, care rămân în mare parte dependente de reursele de la Moscova.
Cu toate acestea, este de remarcat faptul că acest plan al comisarului european ar urma să coincidă cu expirarea acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina la sfârșitul anului. În timp ce mai multe țări iau în considerare posibile soluții pentru menținerea fluxurilor, Jorgensen a spus că se așteaptă ca acordul să expire definitiv.
„Ne pregătim ca această situație să se termine și acesta este un alt motiv important pentru a avea această foaie de parcurs foarte curând”, a spus el.
Slovacia va negocia însă continuarea livrărilor
Începând de săptămâna viitoare Slovacia va purta negocieri pentru a se asigura că va primi în continuare gaze rusești, după expirarea actualului contract de tranzit via Ucraina, au anunțat vineri oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.
Slovacia are contract pe termen lung cu Gazprom și vrea să mențină importurile de gaze rusești prin Ucraina. „Vom asista în următoarele zile, chiar și în timpul sărbătorilor de Crăciun, la negocieri extinse extraordinare, la diverse niveluri, și în diverse țări”, a anunțat premierul slovac Robert Fico la o conferință de presă.
Acesta a declarat că vrea să asigure continuarea livrărilor estice pentru a evita plăți mai ridicate la taxele de tranzit pentru gazele din alte surse. „Nu vedem niciun motiv să plătim mai mult decât este necesar pentru gaze din motive geopolitice. Cred că și dacă există deficit de aprovizionare pe termen scurt din est, avem stocuri suficiente, și vom găsi o soluție comună pentru diverse state membre UE și menținem tranzitul de gaze prin teritoriul slovac și de asemenea tranzitul de gaze prin teritoriul ucrainean”, a afirmat premierul slovac.