Ministerul Sănătăţii a iniţiat un nou proiect de hotărâre de Guvern pentru prorogarea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, deşi acest act a fost aprobat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial din 23 martie pentru intrarea în vigoare la 1 aprilie, scrie NEWS.ro.
Amânarea intrării în vigoare a noului contract cadru a figurat pe lista solicitărilor organizaţiilor medicilor de familie.
Medicii de familie au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare.
Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 – 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.
”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
La rândul ei, Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că medicii de familie sunt consideraţi privaţi şi primesc pentru o consultaţie 10 lei, în timp ce un medic primar primeşte 12,6 lei pentru o consultaţie.
”De trei ani stăm pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care utilităţile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 şi 15 servicii nevalidate la medicii de familie. Gândiţi-vă la câţi medici de familie sunt şi care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe faţă”, a mai spus Mihăilă.