Noul coronavirus: Nu există o eficacitate dovedită a hidroxiclorochinei asupra bolnavilor de COVID-19 – studiu

Administrarea de hidroxiclorochină, un medicament antimalaric, nu a ameliorat şi nici nu a înrăutăţit într-o manieră semnificativă starea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi care prezintă forme grave ale bolii, potrivit unui studiu publicat joi şi realizat în două spitale newyorkeze, informează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 08 mai 2020, 06:57
Noul coronavirus: Nu există o eficacitate dovedită a hidroxiclorochinei asupra bolnavilor de COVID-19 - studiu

„Riscul de intubare sau de deces nu a fost semnificativ mai mare sau mai mic în rândul pacienţilor care au primit hidroxiclorochină, în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament”, au precizat autorii acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine, potrivit Agerpres.

Finanţat de National Institutes of Health (NIH), acest studiu de observare a fost realizat pe bolnavi de COVID-19 internaţi în secţiile de urgenţe de la New York Presbyterian Hospital şi Columbia University Irving Medical Center.

  • 811 pacienţi au primit două doze de 600 mg de hidroxiclorochină în prima zi, apoi doze de 400 mg din acelaşi medicament în fiecare zi, timp de patru zile.
  • 565 de bolnavi nu au primit acest medicament.

Studiul „nu ar trebui folosit pentru a elimina” potenţialele beneficii sau riscuri care pot fi aduse de un tratament pe bază de hidroxiclorochină, au precizat autorii săi.

„Totuşi, rezultatele noastre nu susţin folosirea hidroxiclorochinei pentru moment, în afara studiilor clinice randomizate (repartizarea pacienţilor se face prin tragere la sorţi, n.r.), realizate pentru a-i demonstra eficacitatea”, au adăugat ei.

Donald Trump a promovat cu regularitate utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru bolnavii de coronavirus.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite de mulţi ani pentru a trata malaria, anumite boli autoimune – precum lupus – şi poliartrita reumatoidă.

Autorităţile sanitare canadiene şi americane au emis totuşi la sfârşitul lunii aprilie un avertisment împotriva folosirii în afara studiilor clinice supervizate a acestor două medicamente ca modalitate de a preveni infectarea cu noul coronavirus sau pentru tratarea acestuia.

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat în regim de urgenţă săptămâna trecută folosirea antiviralului experimental Remdesivir. Un amplu studiu american a ajuns la concluzia că acest medicament scurtează cu mai multe zile perioada de însănătoşire a pacienţilor diagnosticaţi cu cele mai grave forme de COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...