Irlandezul John Hourican, fost director al diviziei de investiţii a RBS din 2008 până la începutul lui 2013, va superviza restructurarea profundă a Bank of Cyprus, prima bancă din zona euro care i-a forţat pe deţinătorii de depozite să renunţe la o parte din economiile lor pentru a recapitaliza banca, afectată de expunerea la Grecia şi de recesiunea din Cipru.
‘Conducerea Bank of Cyprus crede că această numire este o măsură cheie în procesul de restructurare şi dezvoltare a operaţiunilor băncii, în beneficiul acţionarilor, clienţilor şi al economiei Ciprului’, se arată în declaraţia băncii.
În 2012, Bank of Cyprus a înregistrat pierderi nete de 2,21 miliarde de euro, în creştere cu 60% faţă de cele raportate în 2011, după ce recesiunea a afectat capacitatea oamenilor de a-şi rambursa datoriile.
Bank of Cyprus a dat publicităţii abia în 11 octombrie raportul financiar pentru 2012, din cauza turbulenţelor apărute, după ce Ciprul a cerut în luna martie ajutor internaţional.
În schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Ciprul a fost nevoit să accepte să-şi reducă drastic sectorul bancar, restructurând prima sa bancă, Bank of Cyprus (BoC), şi lichidând-o pe cea de-a doua, Cyprus Popular Bank. De asemenea, Ciprul a impus restricţii asupra transferurilor de fonduri şi retragerilor de numerar de la bănci.
Bank of Cyprus a precizat că provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 441%, până la 2,3 miliarde de euro, în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante a ajuns la 23,7% din totalul creditelor, de la 10,2% la finele lui 2011.
Potrivit unui acord finalizat în luna iulie a acestui an, Bank of Cyprus a convertit în acţiuni 47,5% din toate depozitele bancare cu valori mai mari de 100.000 de euro, astfel că marii deponenţi ruşi au devenit mari acţionari, care au dreptul să fie reprezentanţi în boardul băncii. Şase cetăţeni ruşi fac parte din noul consiliu director al Bank of Cyprus, compus din 16 membri, ca o consecinţă a participaţiei importante deţinută de investitorii ruşi.
Fondat în 1899, Bank of Cyprus Group este instituţia financiară cea mai importantă din Cipru, cu o prezenţă dinamică în Grecia şi Rusia şi operaţiuni în Marea Britanie şi Australia, România, Ucraina şi Channel Islands.
În prezent, grupul operează printr-o vastă reţea de 595 de sucursale, dintre care 211 în Rusia, 185 în Grecia, 143 în Cipru, 27 în Ucraina şi 12 în România.