Noul El-Dorado: Cine se va bate în malluri la Braşov
Cele mai multe centre comerciale au fost dezvoltate în zonele cu cea mai mare putere de cumpărare, precum Bucureşti şi Ilfov, acolo unde Produsul Intern Brut (PIB) ajungea la aproape 15.000 de euro. A fost însă şi o excepţie. La Arad, au fost construite mai multe malluri decât în oraşe unde PIB era semnificativ mai mare, precum Braşov sau Timişoara.
Dacă la Timişoara planurile pentru construcţia de malluri rămân îngheţate, se pare că Braşovul a captat atenţia investitorilor, deşi piaţa de spaţii comerciale moderne mai poate absorbi circa 45.000 – 65.000 mp până în 2015, potrivit unui studiu al DTZ Echinox. Majoritatea centrelor comerciale deschise aici în perioada 2004-2008 au suprafeţe mici.
Înainte de criză, au fost anunţate şapte proiecte de malluri. Nici unul dintre ele nu a fost ridicat, însă unii dezvoltatorii au dezgheţat planurile şi vor să înceapă lucrările de construcţie.
Este vorba de proiectul Korona Mall al polonezilor de la Echo Investment, care ar urma să înceaptă în această vară lucrările de construcţie. Primul chiriaş a fost deja atras: Carrefour. Citeşte mai multe aici.
Coresi Shopping Center va fi dezvoltat de divizia de imobiliare a retailerului Auchan – Immochan, care a cumpărat anul trecut de la Centerra Capital platforma Tractorul. Compania obţinut la începutul acestui an autorizaţia de construcţie a proiectului, care în primă fază va avea un hipermarket de 13.000 mp şi o galerie comercială de 25.000 mp. Citeşte mai multe aici.
Şi retailerul Cora are în plan demararea lucrărilor de construcţie pentru un mall. La sfârşitul lunii mai, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului a fost aprobat de autorităţi. Mallul va fi ridicat pe terenul fostei fabrici Hidromecanica, cumpărat de Cora în 2010 cu 13 milioane de euro. Citeşte şi Cum va arăta mallul Cora de la Braşov.
Planuri mari la Braşov are şi fondul de investiţii sud-african NEPI. Anul trecut, fondul a finalizat achiziţia şi leaseback-ul unei construcţii de retail (incluzând un teren adiţional) de la Mobexpert. Proprietăţile achiziţionate sunt adiacente strip mall-ului dezvoltat de grup în 2011 şi hipermarketul Carrefour. Această achiziţie a făcută cu intenţia de a combina şi dezvolta proprietăţile într-un centru regional.
Dacă iniţial, NEPI şi Carrefour doreau să dezvolte la Braşov până la 57.000 mp de suprafaţă închiriabilă, au decis apoi să mărească suprafaţa planificată. În acest scop, se poartă negocieri pentru achiziţia unui teren de 7.000 mp adiacent acestor proprietăţi. Mallul regional extins va avea aproximativ 65.000 mp suprafaţă închiriabilă şi va fi integrat cu 13.200 mp de retail aflaţi în vecinătate. Finalizarea proiectului este planificată pentru 2014.