Noul guvern italian va revizui proiectul gazoductului TAP
Italia ar urma să fie punctul final al Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.
Ministrul italian al Mediului, Sergio Costa, care a depus vineri jurământul, a declarat că implicarea Italiei în proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) va fi revizuită, alături de alte mari proiecte. ‘TAP este pe masa discuţiilor şi îl considerăm o prioritate. Dată fiind politica noastră energetică, scăderea cererii de gaze, în prezent proiectul pare inutil’, a spus Sergio Costa, care este susţinut de Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem).
Însă, procedura de revizuire ar putea să creeze tensiuni între autorităţile italiene şi ceilalţi acţionari ai proiectului TAP, evaluat la 4,5 miliarde euro, printre care se numără grupul petrolier britanic BP, grupul italian Snam şi cel spaniol Enagas.
Deocamdată nu este clar dacă declaraţiile lui Sergio Costa se vor traduce în acţiune. Costa a spus că orice decizie cu privire la viitorul TAP va implica şi alte ministere.
În ultimii ani, cererea de gaze naturale în Italia a crescut dar este în continuare sub nivelul de vârf înregistrat în urmă cu un deceniu. Italia, ţară care importă peste 90% din necesarul de gaze naturale, are contracte mari de aprovizionare cu gaze semnate cu Rusia, Libia, Algeria şi Olanda iar precedentul guvern de la Roma şi-a anunţat intenţia de a crea un hub european de gaze naturale în Italia.
Sergio Costa a fost foarte clar că procedura de revizuire se va concentra pe motivul de bază pentru care proiectul TAP ar trebui să ajungă în Italia. Acest punct de vedere contrastează cu dezbaterile recente în rândul opiniei publice care s-au concertat pe ruta planificată a conductei prin regiunea Puglia din sudul Italiei. Guvernatorul regiunii Puglia a declarat şi el că ruta conductei ar trebui mutată în loc să se renunţe la proiect.
În schimb consorţiul TAP a anunţat că modificarea rutei conductei în altă parte decât Italia nu este o opţiune în timp ce modificarea rutei pe teritoriul Italiei ar putea amâna finalizarea proiectului cu patru până la cinci ani.
Coridorul Sudic de Gaze, care este în mare parte finalizat, se întinde din Azerbaidjan prin Europa de Est şi până în Italia. Tronsonul final din Italia ar urma să fie finalizat la începutul lui 2020 şi a primit deja toate aprobările din partea Guvernului italian, inclusiv autorizaţia de mediu în 2014.