Noul ministru al Energiei: Trebuie să exploatăm gazele din Marea Neagră, dar nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm toate gazele
‘Ministerul Energiei va milita pentru o piaţă concurenţială. Ministerul Energiei va milita pentru o piaţă deschisă şi o piaţă conexată la Europa. Dar – şi aici răspund la mai multe întrebări – vă dau un exemplu legat de minele de uraniu. Avem resurse. Aduceţi-vă aminte că am avut petrol atât de mult încât un întreg război mondial s-a ţinut cu petrol românesc şi, după ce s-a terminat războiul mondial, noi ce am făcut, cumpărăm petrol. Eu cred că azi avem resurse pe care trebuie să le gospodărim corect, astfel încât să ne rămână şi nouă. La minele de uraniu, de exemplu, trebuie să avem nişte mine pregătite ca oricând să extragem uraniu şi să cumpărăm uraniu de la alţii, pentru că avem fabrică de prelucrare la Feldioara şi aia trebuie să funcţioneze bine şi putem vinde combustibil, adică putem vinde inteligenţă, nu mai vreau să vindem materie primă, ci produse finite’, a arătat Anton.
El a militat pentru prudenţă în ceea ce priveşte exploatarea resurselor.
‘Gazele din Marea Neagră: sigur, trebuie să ne ocupăm de ele, să le exploatăm. Nu sunt adeptul unui monopol. Dar nici nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm în Europa toate gazele româneşti. Pentru că toată lumea o să facă aşa. Aşa cum eu spun acum că nu vreau să exploatez resursele mele de gaze, aşa spun toţi, că nu vreau să exploatez resursele pentru că acestea sunt strategice. Nu e mai bine să cumpăr?’, a arătat ministrul propus.
Anton a amintit că americanii, înainte de prima criză a petrolului, au cumpărat petrol, iar când a venit criza, au deschis nişte sonde şi au trecut cu bine momentele critice.
Întrebat de deputatul PNL Virgiu Popescu dacă strategia sa este de a conserva resursele, Anton a răspuns: ‘Nu, nu am exprimat chestia asta. Trebuie să facem o exploatare raţională, din care să rezulte nu să exploatăm fără niciun fel de raţiune resursele şi să le vindem ca resursă, ci cred că trebuie să facem în aşa fel încât din resursele noastre să facem un profit maxim. O parte să le exploatăm, o parte să le conservăm, nu ştiu, că nu pot eu acum să dau această soluţie’.
Totodată, el a mai spus că energia este un domeniu extrem de important, care necesită o strategie naţională la care ministerul va lucra în perioada următoare. Întrebat când ar putea fi gata strategia, Anton a răspuns că şi-ar dori ca acest lucru să se întâmple mâine. ‘Eu am elaborat două strategii în domeniul de cercetare şi fiecare dintre ele a durat doi ani, pentru că am făcut-o profesionist’, a mai spus ministrul propus.
El a adăugat că proiectul de strategie elaborat în 2016 nu poate fi aplicat. ‘Trebuie să facem o strategie cumsecade. Există un colectiv în minister care a lucrat la strategie şi este aproape gata. O strategie fără un parteneriat cu Ministerul Mediului nu există’, a susţinut Anton.
Anton: Eu sunt profesorul de fluide. Aţi văzut suficiente filme apocaliptice despre lipsa energiei
Ministrul propus al Energiei, Anton Anton, le-a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor din Parlament, că el a fost o viaţă întreagă profesor de fluide şi a subliniat importanţa domeniului pe care îl va gestiona ca ministru, arătând că fără energie nu funcţionează nimic.
‘Aş vrea să vă fac o mică declaraţie: nu mi-a fost uşor (la audieri – n.r.). Pentru că, dom’le, sala e plină, oamenii ăştia ştiu despre ce este vorba în propoziţie, nu au venit cu întrebări aiurea. Chiar, cum să vă spun, chiar a fost o audiere după părerea mea bună şi profesionistă. Sigur că la vot nu vreau să comentez faptul că aşa e modelul, opoziţia trebuie să se opună, dar opoziţia nu mi-a pus întrebări încuietoare sau de-astea cu tendinţă. Asta e prima afirmaţie’, a susţinut Anton.
Apoi el a ţinut să precizeze cât de important este domeniul pe care îl va gestiona ca ministru.
‘A doua afirmaţie: cred că energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Şi asta nu am inventat-o eu, o ştiţi cu toţii. Nu avem energie, nu se aprinde becul ăla de-acolo cu care filmăm. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele, nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, pe care le-aţi văzut şi în care lipsa energiei ne duce într-o altă societate. De-aia cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională, cu o viziune clară şi limpede’, a arătat Anton.
Întrebat de jurnalişti dacă va putea fi în continuare găsit pe aceeaşi adresă de mail, ‘profesorul de fluide’, el a răspuns: ‘Pe aceeaşi. Am fost o viaţă întreagă profesor de fluide, eu am făcut maşini hidraulice, am predat hidraulică, maşini hidraulice. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare, astea sunt fluide, eu sunt profesorul de fluide’.