Potrivit directorului general al CNAPM Constanţa, Valeriu Ionescu, antreprenorul general al proiectului, Apolodor Comimpex SRL şi firma subcontractoare — TIGITRANS SA au finalizat lucrarea de montaj a aparatelor definitive de reazem antiseismic pentru tablierele de susţinere, încă de pe data de 6 octombrie, şi în prezent sunt îndeplinite condiţiile pentru etapa de recepţie la terminarea lucrărilor. ‘Luni, 19 octombrie, începând cu ora 8,00, noul pod rutier de la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră va fi deschis circulaţiei rutiere pentru a face legătura între porţile 7 şi 10B ale portului şi interconectarea la A2’, a dat asigurări directorul general.
Noul pod este amplasat în aval de ecluza Agigea şi elimină tranzitul rutier greu de la porţile 7 şi 10B ale portului prin municipiul Constanţa, calea rutieră urmând să aibă o conexiune, până la sfârşitul acestui an, şi la DN 39 chiar la intrarea în Eforie Nord.
Podul rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră are lungimea totală de 360 metri, o deschidere centrală de 200 metri, iar lăţimea podului este de 17,4 metri, permiţând circulaţia pe patru benzi. Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre – Marea Neagră este de 18,4 metri. Pilonii de pe maluri care susţin tablierul podului prin fascicule de hobane au o înălţime de 66 metri deasupra nivelului mării cu deschiderea maximă de 200 de metri între piloni. Întreaga construcţie este proiectată precum cel mai mare pod susţinut de cabluri din oţel (hobane) din România, lungimea totală a podului, incluzând bretelele de acces, este de 2,5 kilometri. Podul este susţinut de 16 piloni, pilonul principal de susţinere a căii de rulare având 116 metri înălţime. Toate componentele metalice, 18 tronsoane şi patru stâlpi de susţinere au însumat peste 3.200 de tone de tablă specială, debitată şi sudată într-o cale de rulaj cu lungimea de 280 de metri şi lăţimea de aproape 17,4 metri, fiind construite în totalitate în Portul Agigea, pe şantierul Companiei TIGITRANS.
Construcţia a ajuns să coste în final peste 28 de milioane de euro, fiind necesară şi modificarea proiectului iniţial, întocmit în anul 2005. Investiţia este realizată din fonduri structurale, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) — Transporturi, fiind inclusă în cadrul proiectului ‘Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara Axelor Prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport”.