Noul premier al Marii Britanii este Rishi Sunak

25 10. 2022
Rishi Sunak - Marea Britanie

Rishi Sunak este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, iar presa internaţională scrie că este pentru prima dată în istorie când „locatarii” din Downing Street 10 sunt mai bogați decât cei de la Palatul Buckingham.

Cine este Rishi Sunak

Rishi Sunak are 42 de ani şi a fost ministru de finanţe.

Este al treilea premier pe care Regatul Unit îl are în mai puţin de două luni. Este primul premier britanic de origine indiană şi cel mai tânăr din ultimii peste 200 de ani. De asemenea, este, cel mai probabil, și cel mai bogat care ocupă această funcție în guvernul din Marea Britanie.

Rishi Sunak a fost bancher, iar soția sa, Akshata Murty, este moștenitoarea unui magnat indian din domeniul tehnologiei. Cei doi au o avere estimată la aproximativ 730 de milioane de lire sterline (830 de milioane de dolari), potrivit „Sunday Times Rich List”.

Averea Reginei Elisabeta a II-a era estimată la aproximativ 370 de milioane de lire sterline (420 de milioane de dolari), conform evaluărilor realizate de publicaţie înainte de moartea reginei.

Rishi Sunak, nepotul unor imigranţi de origine indiană, fiul unui medic în sănătate publică şi unei farmaciste, s-a născut în 1980 şi a urmat parcursul clasic al elitei britanmice, care l-a condus la Oxford şi Stanford, scrie News.ro.

Ales prima oară în 2015, la vârsta de 35 de ani, deputat într-o circumscripţie rurală din nordul Angliei, North Yorskshire, Sunak obţine în 2018 postul de subsecretar însărcinat cu Locuinţele, în Guvernul Theresei May. Era o modalitate de a-l recompensa în urma unei campanii active în favoarea Brexitului în 2016.

În 2019, Boris Johnson preia conducerea ţării, iar în urma împotmolirii predecesoarei sale în negocierile post-Brexit, el pofită şi-l transferă pe Rishi Sunak la conducerea conturilor publice, după care-l numeşte ”cancelar”, titlul britanic al ministrului Finanţelor şi Bugetului, în 2020, scrie News.ro.

Acest post strategic – al doilea în Guvern în ordinea protocolară – este lipsit însă de o parte a prerogativelor sale, într-un moment în care Downing Street vrea să preia în mod direct afacerile financiare, în cadrul negocierilor divorţului cu Uniunea Europeană (UE).

Acest lucru nu îl împiedică însă pe Rishi Sunak să câştige puţin câte puţin teren pe câmpul de acţiune. În timpul crizei sanitare covid-19, el refuză ca statul să investească masiv în susţinerea întreprinderilor şi propune o blocare a pensiilor, scrie News.ro.

În iulie, simţind că Boris Johnson nu mai deţine controlul asupra majorităţii parlamentare, după numeroase scandaluri, el este unul dintre primii miniştri care demsiionează în masă şi-i antrenează căderea de la putere.

Johnson deschide campania în vederea succesiunii sale, iar Sunak candidează.

Spre deosebire de Liz Truss, el îşi face campanie anunţând o creştere a impozitelor aplicate veniturilor mari, care să permită o reechilibrare a conturilor publice şi să finanţese serviciile publice.

După ce a fost înfrânt în alegerile interne, el nu reintră în Guvern, ceea ce îi permite să critice ”mini-bugetul” lui Truss şi să nu dea socoteală pentru bilanţul acesteia.

RIGOARE BUGETARĂ

Rishi Sunak – cunoscut drept un adept al ortodoxiei bugetare – este perceput de pieţe ca un insider care nu-şi asumă riscuri, ci vrea să ofere o stabilitate financiară Regatului Unit, zguduit de instabilitatea politică.

Obiectivul său pe termen scurt este o reapreciere a lirei sterline şi redeschiderea perspectivelor marilor grupuri financiare.

Rishi Sunak este văzut totodată de către o mare parte a taberei sale ca cel care va fi capabil să readucă pacea socială în ţară.

Noul premier britanic Rishi Sunak a promis luni să aducă „stabilitate şi unitate” în faţa „profundelor dificultăţi economice” cu care se confruntă Regatul Unit, relatează AFP şi Reuters citate de Agerpres.

„Nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu profunde dificultăţi economice”, a declarat Sunak în prima luare de cuvânt de la câştigarea cursei pentru preşedinţia Partidului Conservator.

„Avem nevoie de stabilitate şi de unitate şi a aduce împreună partidul şi ţara va fi prioritatea mea absolută”, a mai spus politicianul care va deveni primul premier de origine indiană al Regatului Unit.

„Este cel mai mare privilegiu să mă pun în slujba partidului pe care îl iubesc şi să dau înapoi la rândul meu ţării căreia îi datorez atât”, a subliniat el.

În cursul unei reuniuni cu uşile închise de după încheierea cursei electorale, fostul ministru de finanţe le-a cerut conservatorilor „să se unească” sau „să moară”, cu doi ani înainte de viitoarele alegeri legislative, au relatat participanţii la această întâlnire.

Candidatura sa a fost singura care a atins, cu un avans zdrobitor, pragul de 100 de voturi ale deputaţilor din majoritatea conservatoare.

Cum conservatorii sunt majoritari în Camera Comunelor, Rishi Sunak va fi desemnat de regele Charles al III-lea să formeze un nou guvern, cel mai probabil marţi. O premieră pentru noul suveran, care a devenit rege pe 8 septembrie, după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a.

Contracandidat învins în această vară de Liz Truss, Rishi Sunak va fi al cincilea premier de la referendumul privind Brexit-ul din 2016, care a deschis un lung capitol de turbulenţe economice şi politice inedite în Regatul Unit. El este al treilea lider al partidului în două luni, o perioadă de instabilitate fără precedent, în fruntea unei majorităţi măcinate de divizări după 12 ani la putere.

Venirea sa la putere este „un mare moment” pentru chestiunile de diversitate etnică în Regatul Unit, a declarat politologul Anand Menon la BBC, observând „puţinele comentarii pe acest subiect”. „Într-un anumit mod, este ceva ce am normalizat”, a spus el.

Biden va discuta „în următoarele zile” cu noul premier britanic (Casa Albă)

Preşedintele american, Joe Biden, va vorbi „în zilele următoare” cu noul premier britanic, Rishi Sunak, a anunţat luni Casa Albă, scrie AFP.

„Preşedintele Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute cu (…) premierul Sunak în zilele următoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că obiceiul impune să se aştepte ca noul prim-ministru să fie primit mai întâi de regele Charles al III-lea, marţi.