Acest program va îmbunătăţi condiţiile de viaţă, de studiu şi de muncă în cele 15 regiuni de frontieră din România şi Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atât pentru turişti, cât şi pentru investitori. Valoarea totală a investiţiilor din cadrul programului depăşeşte 258 de milioane de euro, contribuţia Uniunii Europene fiind de aproape 216 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, informează Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Programul se va concentra pe cinci priorităţi: o regiune bine conectată, o regiune verde, o regiune sigură, o regiune incluzivă cu mână de lucru calificată şi o regiune eficientă, scrie Agerpres.
‘Locuitorii acestor regiuni de frontieră din România şi Bulgaria vor beneficia în mod direct de programul pe care l-am adoptat astăzi. Aceste regiuni constituie o zonă a Europei unde buna colaborare şi încercarea de a rezolva problemele comune sunt esenţiale. Zona oferă, de asemenea, oportunităţi considerabile datorită proximităţii cu fluviul Dunărea şi cu Marea Neagră. Programul şi proiectele aferente vor ajuta comunităţile locale să exploateze oportunităţile menţionate’, a declarat Corina Creţu, după adoptarea programului Interreg.
Prin programul Interreg pentru România şi Bulgaria sunt vizate ca obiective îmbunătăţirea navigabilităţii pe Dunăre şi Marea Neagră în zona transfrontalieră, crearea unui nou model de utilizare durabilă a patrimoniului natural şi cultural din zona transfrontalieră, îmbunătăţirea gestionării comune şi protejării siturilor NATURA 2000, sporirea capacităţii de prevenire şi gestionare a riscurilor de dezastre în zona transfrontalieră, integrarea zonei transfrontaliere din punctul de vedere al ocupării şi mobilităţii forţei de muncă şi cooperare şi eficienţă sporită în cazul instituţiilor publice din zona transfrontalieră.
Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg V-A România-Bulgaria sunt Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinţi şi Olt din România şi Vidin, Montana, Vraţa, Plevna, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra şi Dobrici din Bulgaria.
Cea de-a cincea perioadă de programare a Interreg 2014-2020 dispune de un buget de 10,1 miliarde de euro, reprezentând investiţii în cadrul a peste 100 de programe de cooperare între regiuni şi partenerii teritoriali, sociali şi economici. Bugetul respectiv include, de asemenea, sumele FEDR alocate statelor membre în vederea participării la programele de cooperare la frontierele externe ale UE.