Noul proprietar al unei clădiri simbol – Casa cu farmacie Gheorghe Hotăranu – va amenaja în clădirea de 850.000 euro un Muzeu al Farmaciei
„A trebuit să licităm a doua oară, aveam concurenți, alți doi participanți la licitație. Într-un final am câștigat cu o ofertă de 850.000 de euro și acum așteptăm să vedem dacă vom primi acceptul pentru niște fonduri europene, maximum două milioane de euro, pentru reabilitarea clădirii. Proiectul e în esență gata, avem și constructor priceput la monumente istorice, clădirea a fost construită în 1925”, spune Ioan Uivaroși, președintele Colegiului Farmaciștilor București.
Din fericire, clădirea nu e fost foarte afectată de trecerea timpului și nici de bombardamente.
„Imobilul nu are probleme majore la structura de rezistență. Sunt câteva probleme, dar nimic nerezolvabil. Singura problemă sunt banii, dacă am reabilita din fonduri proprii ar dura mult, pentru că nu prea avem bani”, explică Uivaroși.
De altfel, colegiul a strâns banii pentru achiziționarea sediului în zece ani, vreme de doua mandate și jumătate.
De altfel, Colegiul Farmaciștilor București căuta demult o clădire reprezentativă, și a identificat Clădirea cu farmacie, unul dintre ultimele imobile de locuit cu farmacie la parter din București.
După reabilitare, care va dura, cel mai probabil, câteva luni după primirea tuturor actelor și a finanțării, clădirea va avea amenajat la parter un Muzeu al Farmaciei, iar la etajul doi o sală de conferințe și o bibliotecă, iar la etajul al treilea va funcționa Colegiul Farmaciștilor.
Problema e, potrivit lui Ioan Uivaroși, că timpul de așteptare se prelungește, certificatul de urbanism e așteptat din aprilie, iar Ministerul Culturii se mișcă foarte lent pentru a da avizul.
Casa cu farmacie Hotăranu dispune de spații comerciale la subsol, parter, mezanin și etajul 1, în suprafață totală utilă de 247 mp și de încă 168 mp de spații cu potențială destinație de birouri sau locuință. Accesul către cele două tipologii de spațiu este atât separat, din exterior, cât și comun, prin interior.
Imobilul, cu subsol, parter și trei etaje, a fost proiectat de arhitectul Statie Ciortan și construit de antreprenorul italian Ernesto Mazzolini.
Clădirea cu farmacie are o suprafață construită de 502 mp, o suprafață utilă de 415 mp, un regim de înălțime de S+P+3E și 18 camere.