‘Principalul obiectiv al nostru pe care noi îl aveam acum ar fi să facem planuri de măsuri după ce vom analiza raportul MCV. Al doilea obiectiv care ar trebui atins – şi eu îmi propun ca în maxim două luni de zile să înaintăm propunerile noastre în vederea iniţierii de către ministrul Justiţiei a modificării legilor justiţiei’, a afirmat Tudose.
El a menţionat că noua conducere a CSM trebuie să continue priorităţile de pe agenda Consiliului, dar şi obiectivele pe care şi le-a asumat prin proiectul de management.
Despre propunerea preşedintelui Klaus Iohannis ca CSM să aibă în viitor drept de iniţiativă legislativă, noul şef al Consiliului a subliniat că preşedintele a venit în întâmpinarea solicitărilor membrilor CSM.
‘Evident că această posibilitate poate fi făcută numai prin legea de revizuire a Constituţiei. Ne-a bucurat foarte tare propunerea preşedintelui ca atât CSM, cât şi ÎCCJ şi Ministerul Public să aibă iniţiativă legislativă’, a susţinut el.
Mihai Tudose, alături de Bogdan Gabor, ales vicepreşedinte, au mulţumit pentru votul de încredere acordat şi au dat asigurări că vor contribui la îndeplinirea obiectivelor pe care CSM şi le-a asumat.
‘Sper să confirmăm această încredere şi de asemenea sperăm să contribuim prin activitatea noastră la îndeplinirea condiţionalităţilor din MCV, astfel ca la sfârşitul mandatului acestui Consiliu acest mecanism să ne fie ridicat sau eventual să fie instituit pentru toate statele din UE’, a precizat Gabor.
Referitor la propunerea judecătorului Horaţius Dumbravă de introducere a unui mecanism de sancţionare faţă de atacurile în justiţie, noul vicepreşedinte a subliniat că şi el a achiesat la un anumit moment dat la un anumit tip de întărire a puterilor CSM în ceea ce priveşte capacitatea de a sancţiona unele derapaje de la atacuri împotriva justiţiei.
‘Cred că în perioada următoare va trebui să luăm în considerare foarte serios ca acestui organism, care este obligat să apere şi să garanteze independenţa justiţiei, să-i fie conferite puteri sporite’, a mai spus Bogdan Gabor.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că CSM, Înalta Curte şi Parchetul General ar trebui să poată avea iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţiile de aplicare a legii şi de guvernare a justiţiei.