Noul șef al PNS, Humza Yousaf, un musulman de origine pakistaneză, a fost alea prim-ministru al Scoției
El devine cel dintâi premier scoţian provenit din imigraţie şi musulman. Bunicii săi pakistanezi din partea tatălui au emigrat la Glasgow acum 60 de ani.
Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, fusese ales luni în fruntea SNP în urma unui scrutin intern declanşat de demisia surprinzătoare a Nicolei Sturgeon luna trecută, după opt ani în funcţie.
Yousaf îşi va prelua funcţia miercuri după ce va fi numit oficial prin mandat regal şi va depune jurământul în faţa Curţii Supreme scoţiene.
‘Este o zi de mândrie pentru mine şi familia mea şi sper că este o zi de mândrie şi pentru Scoţia, pentru că spune multe despre valorile noastre’, s-a bucurat, emoţionat, Yousaf imediat după vot.
El i-a adus un omagiu în parlament Nicolei Sturgeon, care şi-a înaintat oficial marţi dimineaţă scrisoarea de demisie regelui Charles al III-lea.
‘Va fi dificil de înlocuit’, a afirmat despre ea noul premier, angajându-se să ‘continue să vegheze ca Scoţia să aibă o voce progresistă pe scena mondială’.
Cotidianele britanice au subliniat marţi că misiunea noului premier se anunţă dificilă, The Telegraph scriind că plecarea carismaticei Nicola Sturgeon semnalează ‘sfârşitul perioadei eroice’ a partidului pro-independenţă.
După victoria de luni, Humza Yousaf, ministru al sănătăţii până atunci şi un apropiat al Nicolei Sturgeon, a promis să facă parte din ‘generaţia care va obţine independenţa’, subliniind că ‘poporul’ scoţian are ‘nevoie de independenţă încă de acum, mai mult ca oricând’.
Însă el preia puterea într-un moment în care lupta pentru independenţă pare ajunsă într-un punct mort, revigorând divizările în interiorul SNP şi speranţele opoziţiei conservatoare şi laburiste cu circa un an şi jumătate înaintea viitoarelor alegeri locale.
La Londra, Downing Street a replicat că scoţienii vor responsabili ‘care se concentrează pe problemele cele mai importante pentru ei: scăderea inflaţiei, combaterea crizei costului vieţii şi reducerea listelor de aşteptare’ în sistemul de sănătate.
După victoria cu 55% a lui ‘nu’ la referendumul din 2014, dezbaterea privind independenţa a fost relansată de Brexit, căruia 62% dintre scoţieni i s-au opus, dar sprijinul pentru independenţă, punct central în programul SNP, stagnează în prezent.
Potrivit unui sondaj YouGov din 13 martie, 46% dintre respondenţi s-au pronunţat pentru independenţă (faţă de 50% luna trecută).
Pe acest subiect, Humza Yousaf a promis luni că va lansa o mişcare populară în favoarea autodeterminării, şi aceasta chiar dacă anul trecut Curtea Supremă a considerat imposibilă organizarea unui nou referendum fără acordul Londrei, care se opune ferm.
Sursa foto: Wikipedia