Noul şef de la Impact, Bartosz Puzdrowski: Piaţa rezidenţială din România va creşte în următorii cinci, şase ani

Piaţa rezidenţială din România a început să crească, spune Bartosz Puzdrowski, noul şef de la Impact. Deşi legea dării în plată a dat piaţa înapoi cu 6-12 luni, acesta vede o creştere pentru următorii cinci, şase ani. 
Andrada Ghira - joi, 29 sept. 2016, 21:01
Noul şef de la Impact, Bartosz Puzdrowski: Piaţa rezidenţială din România va creşte în următorii cinci, şase ani

Nu de puţine ori, piaţa imobiliară din România a fost comparată cu cea din Polonia. Însă la noi, niciun dezvoltator nu a vândut 800 sau 1.200 de apartamente într-un an. Impact Developer & Contractor SA a recrutat un polonez la conducerea companiei, care a lucrat pentru doi mari dezvoltatori din Polonia şi care mizează pe noi proiecte în Bucureşti. Contractul noului şef este pentru o perioadă de trei ani. 

„Piaţa rezidenţială s-a trezit anul trecut, si nu doar vânzările au crescut, dar şi preturile au început să crească încet, pentru prima oară în mulţi ani. Piaţa de-abia a început să crească şi cred că va avea acelaşi trend pentru urmatorii patru, cinci, şase ani, dacă nu mai mult”, a declarat Bartosz Puzdrowski în cadrul unei conferinţe de presă. 

În prima jumătate a acestui an, Impact a vândut 172 de apartamente, iar şeful companiei estimează pentru întreg anul o creştere de două cifre faţă de 2015, când au fost vândute 388 de locuinţe. De asemenea, Puzdrowski vrea să crească cota de piaţă a Impact de la 5% în prezent, la 10% în următorii ani. 

Polonezul a văzut similarităţi, dar şi diferenţe între cele două pieţe. La fel ca în România, şi vârstnicii polonezi încă locuiesc în apartamentele de pe vremea comunismului, iar tinerii se îndreaptă spre apartamente noi. Anul trecut, în Varşovia, au fost vândute 18.000 de locuinţe, iar pentru acest an este de aşteptat ca un număr de 21.000 de apartamente să fie tranzacţionate. „Dacă compari asta cu Bucureştiul, unde anul trecut s-au vândut 11.000 de aparatamente, arată că piaţa din Bucureşti, dacă economia creşte, se va dubla în următorii ani”,  spune Puzdrowski. 

Diferenţa între cele două pieţe e dată însă de ritmul de creştere. Şeful Impact spune că piaţa rezidenţială din Polonia a tot crescut în ultimii cinci, şase ani, iar specialiştii se aşteaptă ca ritmul de creştere să încetinească şi să scadă în viitor. 

Preţurile la locuinţe vor creşte 

Alţi factori care îl fac pe Puzdrowski să creadă într-o creştere a pieţei rezidenţiale din România sunt creşterea economică prognozată pentru ţara noastră, dar şi faptul că preţurile din România au potenţial de creştere. 

„Dacă ne uităm la preţurile din Europa Centrală şi de Est, vedem că Romania e încă foarte ieftină. Este loc de creşteri ale preţurilor. Odată cu creşterea salariilor, vor creşte şi preţurile”, mai spune şeful Impact, care a majorat, în unele cazuri, cu 10% preţurile apartamentelor aflate în construcţie în proiectul Greenfield. Este vorba de apartamentele care au o poziţionare mai bună. 

Despre Legea dării în plată, care a făcut ca băncile să majoreze avansul la creditele ipotecare, şi mai apoi să-l reducă, şeful Impact spune că a împins piaţa cu şase, 12 luni în urmă.

Cu toate acestea, Impact vinde o treime din apartamente prin credit ipotecar, o altă treime prin Prima Casă, iar restul de apartamentelor se vând cu banii jos.

Planurile noului şef 

Cel mai important proiect rezidenţial al Impact este Greenfield, un proiect dezvoltat în nordul Capitalei, în apropirea Grădinii Zoologice. Din 2010 şi până la sfârşitul lui 2013, compania s-a confruntat cu probleme şi nu a mai construit locuinţe. Cu un nou acţionariat, Impact a demarat în 2014 lucrările la 924 de apartamente din Ansamblul Salcâmilor, şi din care au fost vândute 730 de unităţi. 

Anul acesta, compania a demarat construcţia a 21 de blocuri din Ansamblului Platanilor. În total, această fază de dezvoltare va avea 39 de blocuri şi 888 de apartamente, care vor fi finalizate anul viitor. 

Pe hârtie, Impact mai are în plan dezvoltarea a altor 3.155 de apartamente în Greenfiled, în perioada 2018-2022 şi pregăteşte două noi proiecte pe terenurile pe care le deţine în Bucureşti. Primul proiect, la care se lucrează pentru obţinerea avizelor, prevede un ansamblu cu 2.434 de apartamente pe un teren din Ghencea. Planuri sunt şi pentru terenul din Barbu Văcărescu, achiziţionat de companie în urmă cu doi ani, şi unde vor fi construite 588 de apartamente. 

Impact caută terenuri în zonele de birouri

Cu ce mai are de construit în Greefield şi celelalte două proiecte, Impact are planificate 6.000 de noi locuinţe. Şi pentru că Puzdrowski vede potenţial pe piaţa locală, compania poartă deja negocieri pentru achiziţia a cel puţin două terenuri pentru noi proiecte rezidenţiale. 

„Suntem în negociere. Ne uităm la câteva terenuri. Unii proprietari de terenuri încă trăiesc visul din 2005-2006 şi cer peste 1.000 de euro pe mp în zone nu chiar atât de bune. Dar sunt şi proprietari care înţeleg unde e piaţa şi cer 200-300 de euro pe mp. Cum şi ne-ar plăcea să avem 5, asta înseamna că pe termen mediu avem nevoie să mai cumpărăm două terenuri”, mai spune şeful Impact.

Compania se uită în special la zonele în care se construiesc clădiri de birouri, cum sunt Grozăveşti sau zona de est. Terenurile vizate au suprafeţe mai mici, pe care se pot construi circa 300 de locuinţe.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachetul majoitar, de 48,49% din Impact Developer & Contractor SA, după ce preluat în 2013 participaţiile fondatorilor Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, ale căror acţiuni au fost executate silit, la cererea Băncii Transilvania. Adrian Andrici deţine 15,24%, Swiss Capital deţine 10,46%. Restul acţiunilor, de 24,82% sunt deţinute de alte persoane fizice şi juridice, arată datele companiei la 30 iunie 2016, remise Bursei de la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...